Můj kousek štěstí

Vinobraní 2022

Burčák je letos dříve, hrozny dozrály rychleji Nenechte si ujít oslavy nového vína!

A je to tu opět v plné parádě! Historické průvody, dobové tržnice, cimbálová muzika, stánky s vínem, burčákem a různými lahůdkami. Už víte, kam se vydat nejdříve?

Kejklíři, šermíři, tanečnice

Velkolepou třídenní oslavou, která se letos koná 16. až 18. září je Mělnické vinobraní. Těšit se v Mělníce můžete na nabídku vín českých vinařů, a to nejen z mělnické oblasti. Vedle jarmarku, stánků s burčákem a gastronomickými specialitami uvidíte v ulicích různé pouliční umělce.

Historická slavnost vína za přítomnosti císaře římského a krále českého Karla IV. a jeho dvora vás čeká o víkend později na Karlštejně, a to s bohatým programem z doby středověku. Čekejte rytířský turnaj, vystoupení mágů, na nádvoří budou pištci a roztančí se tanečnice.

Stejný víkend se můžete vydat na Svatováclavské slavnosti vína do Kutné Hory.Tam najdete i největší výstavu českých vín.

A pokud nebudete mít stále dost, 1. a 2. října můžete zamířit na hrad Točník. Tato hradní slavnost se ale bude pořádat na dvoře Václava IV. Ani zde nebudou chybět šermíři a kejklíři.

Tradice a moravský folklor

Není snad místa, kde by se v září a začátkem října na jižní Moravě neslavilo vinobraní. Zajímavé je Bzenecké krojované vinobraní, kde se můžete těšit na ochutnávky slováckých vín a burčáků na nádvoří zámku i ve sklepích. Koná se v polovině září spolu s jarmarkem.

Retro vinobraní a Mistrovství ve sběru hroznů je unikátní akce ve Valticích. Užijete si svačinku ve vinohradě, burčák a sběr hroznů! Finále oslav je Mistrovství ve sběru hroznů na čas.

Ve Velkých Pavlovících je nejvýznamnější událostí oslav starý tradiční obřad, kterému se říká „Zaražení hory“. Tady si zakládají hlavně na folkloru a jemu je zasvěcená vždy celá sobota.

Další místa, kde vás oslavy vína pohltí, je Mikulov, Pálava, Znojmo, Kyjov, Uherské Hradiště. Zajímavá je i cyklostezka s ochutnávkou vín během trasy.

I tady teče proudem

Třebaže nejsou ve východních Čechách žádní velcí pěstitelé vína, tak si v lahodném moku rozhodně libují. Když víno dozrává, konají se i zde na mnohých místech oslavy a ochutnávky.

Koncem září se můžete vypravit na již oblíbený Hradecký koštýř do Hradce Králové. Letos to bude v pořadí už 14. ročník slavnosti vína a burčáku.

Akce proběhne na nádvoří Městské hudební síně, na severních terasách a v Žižkových sadech. Najdete tu něco do skleničky i ke skleničce a příjemný program pro malé i velké.

Oslavy vína se staly populárními také na Kunětické hoře, a to v amfiteátru pod hradem a na zámku Kuks nebo v Litomyšli. Zejména na zámku Kuks prý v průběhu těchto slavností teče víno po kaskádovém schodišti jako za dob hraběte Šporka.

Nové vinice, zajímavá chuť

Kadaň se stala královským městem díky Karlu IV. A každý rok si připomíná příjezd císaře velkolepými slavnostmi. Protože byl Karel IV. vyhlášeným milovníkem vína, zkusili místní podnikavci pěstovat vinnou révu v okolí města. Kdysi tu totiž údajně vinice bývaly.

Na kadaňském vinobraní můžete vína místních vinařů ochutnat. Víkend koncem září vás tu čeká celodenní program v areálu františkánského kláštera a krom bujarých oslav můžete sledovat i zpracování hroznů.

Slavnosti vína a burčáku a zároveň hudební festival, to je roudnické vinobraní, které probíhá každý rok na zámku v Roudnici nad Labem. Tady oslavy zahajuje průvod praotce Čecha.

Tradicí je také litoměřické vinobraní, zdejší víno je vyhlášené. Program je i zde pestrý a vybere si z něj jistě celá rodina.

Víno s krásným výhledem

Míst, kde si v Praze můžete vychutnat burčák, nové víno a skvělou atmosféru, najdete dost. Největší vinici hledejte v Troji, je jí vinohrad sv. Klára.

Vinobraní se zde koná 17. a 18. září. Během oslav se představí místní vína, a můžete nahlédnout i do vinného sklepa.

Oslavy bude provázet program pro malé i velké. Botanická zahrada v Troji je světovým unikátem. Jako jediná na světě se může pyšnit kolekcí vlastních vín.

Prožít vinobraní můžete i o týden později v nejstarším českém vinohradu − v nádherném prostředí Svatováclavské vinice u Villy Richter na Pražském hradě. Populární je také akce na náplavce, jejíž součástí je Burčákový pochod.

Milovníci vína si také rádi posedí s plnou sklenkou před kostelem na náměstí Jiřího z Poděbrad nebo v Grébovce.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden