Můj čas na kafíčko

Čarujte na Dušičky

Vyžeňte zlo z domu a rozmlouvejte s mrtvými. A jaké rituály můžete vyzkoušet?

Zatímco my si naše zesnulé připomínáme na Dušičky 2. listopadu, Keltové měli svátek Samhain, který se slavil v noci z 31. října na 1. listopadu. Lidé věřili, že duše zesnulých se v tento den mohou vrátit na zemi. Vyzkoušejte magické rituály, které ty snahy podpoří! 

O Dušičkách jsou nám mrtví mnohem blíž, a tak je na hřbitovech rušno. O svátku zesnulých jsou hranice mezi světy živých a mrtvých nejtenčí, a duchové se k nám tak mohou přiblížit a komunikovat s námi.

Svíčky se na Dušičky zapalují proto, aby k nám naši mrtví trefili. V tomto čase můžete požádat duše zemřelých předků o odpuštění, uctít je, poděkovat za vše a požádat je o podporu.

Kromě zapálené svíčky na hřbitově můžete na své zesnulé zavzpomínat i jinak. Prohlédněte si rodinná alba, vyslovte jména svých předků, vzpomeňte si na jejich tváře, poděkujte předkům za život a nenechte vzpomínky na ně zapadnout.

Pozor, ať šanci na promluvu se svými předky nezaspíte.

Cesta za předky a minulostí

Cesta na hřbitov znamená přijít se poklonit svým kořenům a své minulosti. Tomu, co nás formovalo na fyzické, duševní i duchovní úrovni. Své předky v sobě neseme ve formě genů, ale také ve formě jejich zkušeností, snů radostí, ale i smutků.

Jsme zvláštní směsí historie, do které je vdechnut nový náboj a přimíchává se řada osobních zkušeností. Cestou za předky a minulostí uznáváme to, co se již událo.

Možná máme dokončit něco, co naši předci nemohli udělat, či naplnit to, co se jim nepovedlo. Cestou na hřbitov jim projevujeme úctu. Sdělujeme jim, že si na ně vzpomínáme a víme, že oni jsou mrtví a my živí. Oni už svůj příběh v daném těle a čase ukončili, ten náš běží.

Setkání skrze sny

Nestihli jste se se svými blízkými rozloučit? Trápí vás, že jste se svých blízkých nestihli na něco zeptat? Dušičky jsou vynikající příležitostí k promlouvání si se zesnulými. Stačí napsat před spaním na papírek otázky, které chcete položit někomu, kdo už umřel.

Papírek spalte předtím, než půjdete spát, a dotyčný potom vstoupí do našich snů. Jak to nezaspat? Chce to papír a tužku nechat na nočním stolku a natáhnout si budík, aby nás vzbudil kolem druhé až třetí hodiny, kdy se zdají sny.

Přivolání duše zemřelého můžete provést pomocí zrcadla, před něž se postavíte se zapálenou svíčkou v ruce a několikrát zopakujete jméno svého zesnulého. Prostor, kde rituál provádíte, očistěte šalvějovým kouřem, díky kterému budete v bezpečí.

Nemůžete na Dušičky svíčku zapálit na příslušném hrobě? Klidně ji zapalte v okně.

Svíčka jako akt úcty

Nemějte výčitky, pokud se nemůžete zastavit u hrobu svých zemřelých a zapálit svíčku tam. Na místě tolik nesejde. Zapalte za ně svíčku klidně doma, nejlépe někde v okně – pokud jejich duše míří na tento svět a chtějí vám něco sdělit, snáze vás najdou.

Sejděte se s rodinou a vzpomínejte i s nimi. Potěšte na jeden večer své blízké vyprávěním vzpomínek na své předky. Při přípravě jídla se v tento večer vyhněte česneku, který duchovní aktivitu narušuje. Naopak pečená jablka jsou ideální svačinkou, kterou pohostíte přátele i prolétající duše.

Vypuzení duchů

Může se stát, že se vám nějaké místo či byt, dům, chata začnou jevit jako „prokleté“. Nic se tam nedaří, děti nemohou usnout, stěžují si, že tam straší, že vidí divné postavy ve tmě…

Ač se to snažíte řešit racionálně, nikoho nepotěší šramot, který se začne ozývat pod skříní, či kapání vody, přicházející jakoby ze sklepa. Možná je čas ducha vyhnat.

A Dušičky jsou ideální čas. Magický rituál proveďte těsně před půlnocí tak, že zapálenou vonnou tyčinkou uděláte v každém rohu místnosti ve vzduchu velký ochranný kříž. 

Rituál zbavení se zlého

Připravte si jablka a červenou nebo černou svíčku. Na papír napište věc, které se chcete zbavit (např. nemoc, hněv, zlozvyk). Na malý talířek nakreslete nějaký svůj ochranný symbol, který si sama stvoříte, a vytvořte oltář.

Před talířek postavte zapálenou svíčku a na talířek položte nakrájené jablko. Vzpomínejte s láskou na své zesnulé a soustřeďte se na symbol nekonečnosti.

Nad svíčkou držte napsaný kousek papíru a vyslovte: Ať z temnoty přichází světlo! Ze špatného dobré! Ze smrti zrození! Zapalte papírek a představte si, jak věc, které se chcete zbavit, zaniká a mizí v ohni.

Odvedení zbloudilých duší

Duše zemřelých se někdy světa živých drží zuby nehty. Na konci dne projděte byt se zapálenou bílou svíčkou a s kouřící snítkou šalvěje, abyste zbloudilé duše odeslala tam, kam patří.

Uklidněte přitom mysl a snažte se vysílat vděk a úctu, vzpomínejte na hezké okamžiky strávené s vašimi zesnulými a s respektem duše vyprovoďte do světa, do kterého patří.

Duše váš svět opustí, když jim svíčkou ukážete cestu. Pokud už je nechcete mít v mysli, zapalte bílou svíčku a projděte s ní celý byt. Pomůže vám to s přerušením kontaktu.

Ochrana proti zlým duchům

Zemřelé předky vítejte vyřezanou a vydlabanou dýní se svíčkou uvnitř, která slouží na ochranu proti zlým duchům.

Dlabání duchy zahání

Dýně má v tomto období zvláštní roli. Naši předci v předvečer Dušiček dlabali řepy. Mělo to stejný účel jako americké dýně (v Americe je zkrátka více dýní než řepy, navíc je měkčí, takže je to pohodlnější). Účelem dlabání je ochránit obydlí před zlými duchy.

Dlabání dýně je kolektivní aktivita, u které si povídáme, vyprávíme a vzpomínáme. Dýňová svítilna pak slouží jako ochrana proti temnotě. Můžete také malou plastovou dýni naplnit sladkostmi, zabalenými ve zlatém papíře, abyste si zajistila úspěch a blahobyt.

Cesta z temnoty

V období Dušiček putují duše zemřelých naším světem trochu nejistě z toho, kde se ocitly. Ukažte jim dobrou vůli a pohostinnost a nechte pro ně před domem na talíři podzimní plodiny jako dar, třeba talíř jablíček.

Duchové se samozřejmě jídlem nenakrmí, ale vaším dobrým úmyslem ano. Na zápraží nechte také hořící svíčku, jen tak ve sklenici. Tyto lucerničky jsou majákem pro vaše blízké zesnulé, aby si k vám temnotou našli cestu. Kromě toho má oheň ochraňující účinky, a udrží pryč od vašeho prahu nepřátelské duše.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden