Můj čas na kafíčko

Děs, je pátek třináctého

Věříte na pověry? Na co si dát v ten hrozný den pozor a co vás může ochránit?

Proč se tohoto dne tolik bojíte a jak se můžete ubránit? Pro někoho je to běžný den, pro jiného den hrůzy, kdy by nejraději nevyšel ven, aby ho nestihla nějaká pohroma. Prozradíme vám několik rituálů, které vás v pátek třináctého zaručeně ochrání.

Pátek třináctého je u nás i v zahraničí považován za nešťastný den, který nosí smůlu, dochází nadměrně k nejrůznějším nehodám a dějí se samé katastrofy. Strachem z pátku třináctého trpí miliony lidí na celém světě, ženy i muži, kteří v tento den mění své chování.

Vyhýbají se služebním cestám, neuzavírají obchody ani nejezdí na dovolenou, aby se jim něco neblahého nestalo. Nejvíc se pátku třináctého obávají Američané. Kvůli pověrčivosti si údajně tento den berou miliony Američanů v práci volno a zůstávají radši v relativním bezpečí svých domovů. 


Jde pouze o pověru!

Jak je možné, že má nad námi strach z pátku třináctého takovou moc? Numerologové tvrdí, že samotné číslo není problém, ale kdo uvěří, že bude mít smůlu, ten si ji přivolá.

Tou nejdůležitější obranou je zbavit se strachu. Přesvědčit se o tom, že se jedná pouze o pověru, která vás nijak neohrožuje. Když nastane pátek třináctého, nesoustřeďte se na datum a prožívejte den jako každý jiný. 

Co se stalo v pátek 13.?

Dne 13. srpna 1899 se narodil Alfred Hitchcock, režisér nejstrašlivějších hororů. 13. října 1929 přišel nejhorší pád světových burz, kdy akcie spadly o desítky procent. 13. ledna 1939 spálily Austrálii velké požáry, které zabily stovky lidí. 13. dubna 1970 vybuchla americká raketa Apollo 13 ve 13 hodin a 13 minut.

13. března 1972 havarovalo uruguayské letadlo, z něhož v drsné divočině přežilo 16 lidí 72 dní. 13. října 2006 řádila bouře století v americkém Buffalu, která způsobila škody za 130 milionů dolarů.

Fakta o nešťastné třináctce

Řada luxusních hotelů schválně vynechává číslo 13 na dveřích i v patrech. Mnohé letecké společnosti vynechávají zcela cíleně 13. řadu sedadel. Někteří lidé věří, že posadit 13 lidí ke stolu znamená, že ten 13. zemře. Pojišťovny uvádí, že 13. dochází k většímu množství havárií a loupeží.

Výzkum ukázal, že pověrčiví sportovci nemají 13. šanci na úspěch. Podle statistik se 13. děje víc autonehod a umírá dvakrát víc žen než mužů. Svatební agentury nemají s 13. úspěch. Lidé prostě nechtějí riskovat, že by si zkazili šťastný život tím jedním nešťastným dnem.

Když strach zatemní mysl

Panický strach z pátku 13. má dokonce i svoji vlastní diagnózu: Paraskavedekatriafobie. Psychologové jsou však toho názoru, že vše vychází pouze z naší psychiky, a sami si tak můžete něco přivolat. 

Nejde o žádný smolný den. Jen nás ovládne strach, který způsobí, že se přestáváme soustředit a vrháme se zbytečně do nebezpečných situací.

Pokud si vsugerujete, že v ten den se stane tragédie, bude mozek právě tyto situace podvědomě vyhledávat. Strach se totiž do podvědomí ukládá mimořádně silně. Jenže za problémy pak nemůže smůla, ale především stres a nervozita.

Smůla, nebo štěstí?

Najdou se ale i tací, kteří se na tento den těší, protože jim přináší štěstí. Například jeden Francouz vyhrál v roce 2010 v loterii 13 milionů eur. No není to úžasné? 

6 rituálů pro váš klid

Potřebujete se zbavit strachu z pátku třináctého? Vyzkoušejte osvědčená ochranná kouzla!

1 Večer před pátkem 13. požádejte živly o pomoc. Oblíbený amulet nebo talisman položte na stůl mezi dvě misky. Do jedné dáte vodu, do druhé hlínu. Zapalte svíčku a poproste živly o ochranu. Pak svíčku sfoukněte. Tím přivoláte na pomoc i čtvrtý živel, vzduch.

2 Pokud chcete ochránit i své blízké, dejte jim v ten den na cestu do levé kapsy bundy nebo kabátu svůj talisman a on už je ochrání.

3 Říká se, že když vám přes cestu přejde černá kočka, měli byste si třikrát odplivnout. Přesně tak učiňte v tento den, než vyrazíte z domu.

4 Stejnou službu udělají tři otočky ve dveřích. Zatočte se třikrát proti směru hodinových ručiček a přejte si, ať se vám vše zlé vyhne.

5 Vezměte si kousek papíru a napište na něj své přání, aby se vám neštěstí a smůla vyhnuly, a pak ho spalte nad plamenem svíčky. Pomoci může také spálení kousku smůly ze stromu.

6 Další ochranný rituál říká, že před odchodem z domu je nutné pro štěstí překřížit prsty ukazováčku a prostředníčku a tak vyjít ze dveří.

Jak to všechno začalo

Původ pověry sahá až do dob Ježíše Krista. Na Velký pátek byl ukřižován a při Poslední večeři sedělo u stolu 13 lidí. Ten třináctý byl Jidáš, který Krista zradil. Reálný základ má pověra z pátku 13. října 1307, kdy začal francouzský král Filip IV. Sličný pronásledovat templářské rytíře, až jejich řád vyhladil.

Skandinávci zase věří legendě, kdy se ve Valhale, v nebi starých Germánů, sešlo dvanáct bohů. Nepozvali třináctého boha Lokiho, který se jim pomstil zabitím boha radosti Baldera a uvrhl na zemi tmu. Proto prý mají Skandinávci málo slunce dodnes.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden