Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Do pánve dáme olej a máslo a necháme prohřát. Přidáme nasekané stroužky česneku. Poté přidáme nakrájená sušená rajčata a po chvíli i 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a pepř. Podlijeme vývarem a podusíme. Poté odstavíme z ohně, směs smícháme s těstovinami, přidáme osušené listy špenátu a celé kuličky mozzarely.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Kdysi se říkávalo, že kdo bude jíst oukrop s česnekem, bude dlouho živ. Tahle jednoduchá ale přitom lahodná polévka funguje i jako známý „vyprošťovák“, když to náhodou přeženete s alkoholem. Potřebujete: ✿ 5–6 stroužků česneku✿ 3 brambory✿ 1,5 l vody✿ 1 lžíci sádla✿ majoránku✿ ...
Kdysi se říkávalo, že kdo bude jíst oukrop s česnekem, bude dlouho živ. Tahle jednoduchá ale přitom lahodná polévka funguje i jako známý „vyprošťovák“, když to náhodou přeženete s alkoholem. Potřebujete: ✿ 5–6 stroužků česneku✿ 3 brambory✿ 1,5 l vody✿ 1 lžíci sádla✿ majoránku✿ ...
… králem všech květin je špenát, zpíval kdysi slavný zpěvák. Špenát je ale vskutku populární listová zelenina, která se používá téměř ve všech světových kuchyních. Z dětství si jej určitě pamatujete jako poměrně neoblíbenou přílohu k masu a naopak milované jídlo Pepka námořníka, kterému plechovka špenátu vždycky spolehlivě pomohla dodat mimořádné síly. Vědci docela nedávno
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Tehdy jsem byla sama ještě dítě! Pozdě jsem litovala, že jsem své miminko dala k adopci, ale neměla jsem na výběr. Po letech si mě však našlo! Je to tak dávno, a přesto se na to nedá zapomenout! Stále to strašně bolí. Bylo mi šestnáct, když jsem se zamilovala do vojáka, který sloužil v našem městě. Myslela jsem
Obec Vranová Lhota leží v údolí říčky Třebůvky v okrese Svitavy. V obci stojí tvrz, o níž první písemná zmínka pochází z roku 1406. Jedná se o původní středověkou stavbu s gotickou a renesanční přesta
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopněj
Nádražák lehce nadzvedne víko opuštěného kufru a sáhne dovnitř. Snad se mu podaří nahmatat třeba občanský průkaz. Jeho ruka však narazí na něco měkkého, poddajného. A studeného. „Myslel jsem, že sahám na kus masa,“ sdělí později kriminalistům. V podstatě to tak bylo. Je mladá i pohledná. A tak se Slovenka Otýlie Vranská vydá hledat štěstí
Milionáři často dostanou, co chtějí, a Sir Jim Ratcliffe, spolumajitel Manchester United, je toho dokonalým příkladem. Po osmnáctiměsíčním boji o plánování vyhrál spor se sousedem ohledně úlů a teniso
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla
Archeologové důkladně prozkoumávají ostatky, vyzvednuté z hrobu č. 110 na pohřebišti svatojiřského kláštera na Pražském hradě. Dlouhá léta se vědci domnívali, že patří abatyši Anežce Přemyslovně, nevlastní sestře Přemysla Otakara I., která zemřela roku 1228. Teď se ale zdá být všechno jinak… Datování kosterních ostatků, odhalených v hrobě č. 110, určuje, že jejich majitel či
Co nesmí chybět v žádném asijském pokrmu? Především chilli, které dodá pokrmu ten správný říz, čerstvé bylinky, křupavá zelenina a sezamová semínka. Suroviny 200 g vepřových nudliček (například
Od dětství jsem trpěla záhadnou nemocí. Nikdo mi nedokázal pomoci. Až minulý život ukázal příčinu. Prvně se mi to stalo jako miminku a s naprostou pravidelností se ten nevysvětlitelný „problém“ opakoval každý rok – vždy ve stejném období. Tu záhadnou nemoc nedokázal nikdo nikdy rozluštit, až do mých třiatřiceti let. Do roka a do dne V čem spočívala ta
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.