Moje šťastná hvězda

Jak mít krásnou pleť i po menopauze

Půvabná v každém věku

Nezáleží na tom, kolik je vám let. Pokud své pokožce poskytnete správnou péči, bude dokonalá ve třiceti stejně jako v padesáti. Žádný způsob, jak vrátit čas, sice neexistuje, ale vrásky, ochablé kontury a další projevy stárnutí oddálit můžete.

S přibývajícími lety pokožka ztrácí svou pevnost, hebkost a pružnost. Na vině je kromě věku také životospráva, dědičné dispozice a hormonální změny související s menopauzou. V této době totiž prudce klesá produkce pohlavních hormonů estrogenů, což se (kromě dalších příznaků typických pro dané období) projeví i na zhoršené kvalitě pleti. Ta se stává mnohem křehčí, sušší a náchylnější na podráždění.

Slábne i krevní cirkulace, a to má za následek pobledlost a ztrátu zdravé barvy. Přibývá rovněž stařeckých skvrn, které jsou stále tmavší. Pleť je povadlá, mizí tuk v podkoží, prohlubují se vrásky táhnoucí se od nosu ke rtům a celá tvář působí ochablejším dojmem. Zpomaluje se také proces regenerace, takže na povrchu pokožky se hromadí odumřelé buňky.

Vsaďte na přípravky s obsahem AHA kyselin

Základní součástí péče o pleť v tomto období je výživa a hydratace. Pořiďte si kvalitní zvláčňující krém s obsahem vitaminů, minerálů a rostlinných olejů, jež alespoň zčásti nahradí přirozené oleje, které nyní pleť postrádá. Pokud máte hodně suchou pokožku, použijte ještě před nanesením krému sérum s kyselinou hyaluronovou, která v pokožce udrží vláhu, a tak jí opticky přidá na objemu.

Vyhladit vrásky a zpevnit pleť pomohou i liftingová séra s deriváty vitaminu A a peptidy, jež povzbuzují produkci kolagenu a elastinu (látky zodpovídající za pevnost a pružnost pleti). Nečekejte však zázraky do tří dnů.

Chce to trochu trpělivosti. První efekt se projeví přibližně za čtyři týdny. Kromě výživy je nutné podpořit ještě regeneraci pleti. K tomu vám pomůže jemný peeling, který odstraní odumřelé zbytky kůže a tvář příjemně rozjasní.

Volte přípravky s obsahem AHA kyselin (alfa-hydroxylové kyseliny, jež se nacházejí v ovoci, mléce nebo cukrové třtině) nebo kyseliny mléčné. Dodají pleti svěží vzhled, vyhladí nerovnosti, stáhnou póry a podpoří lepší vstřebávání živin.

Proti akné pomůže vitamin A nebo konopí

Může se také stát, že se vám na tváři objeví nevzhledné vřídky a pupínky, které vás pronásledovaly už během dospívání. Co naplat, akné občas potrápí i ženy v menopauze.

Na vině jsou opět hormony. Kvůli nízké hladině estrogenu se pokožka ztenčuje, ale zároveň se zvyšuje hladina testosteronu (ano, i ženy mají v těle mužský pohlavní hormon, přestože jen v minimálním množství).

To vede k tomu, že mazové žlázy začnou pracovat více, než je zdrávo. Kožní buňky se navíc neobnovují tak rychle jako dřív a všechno dohromady vede k ucpávání pórů a rozvoji akné. Co s tím? Především se snažte vřídky nevymačkávat.

Kvalita pleti se tím ještě zhorší a mohly byste si do nich zanést infekci. Lékař vám předepíše tzv. lokální retinoidy, které se doporučují jako základ léčby u akné. Prospět vám mohou také krémy s vitaminem A (retinol). Vynikající protizánětlivé a antibakteriální schopnosti mají rovněž konopné masti.

Dejte si pozor na to, jakou kosmetiku vybíráte.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden