Můj čas na kafíčko

Jak nám může pomoci konopí?

Nechutenství, silné bolesti i křečovité stavy. V mnoha případech konopí seté (Canabis sativa, čili marihuana) zabírá lépe než dostupné léky.

Škála jeho užití je pro léčebné účely opravdu široká:

Nechutenství

Povzbuzení chuti k jídlu nastává při denních dávkách 5–10 mg THC (Tetrahydrocannabinol = psychoaktivní látka obsažená v konopí) v tabletách, případně je možné příjem zvýšit na 20 mg za den (zvýšenou chuť k jídlu potvrzují i rekreační kuřáci marihuany). Při vyšších dávkách však byl pozorován efekt opačný.

Roztroušená skleróza

Pacienti s touto nemocí často vyhledávají k léčbě nebolestivých křečí ve svalech konopné masti, na bolestivé křeče jim zabírá čokoláda s konopím a inhalace marihuany.Konopí navíc zmírňuje nespavost způsobenou vysokými dávkami kortikosteroidů.

Parkinsonova choroba

Nemocní potvrzují, že jim pomáhá při bolestech, zpomaluje průběh nemoci a zlepšuje psychickou kondici. Tito pacienti by však konopí neměli kouřit či inhalovat, ale žvýkat.

Revmatoidní artritida

Marihuana je při revmatismu účinná především kvůli potlačování bolesti, ale zmírňuje i zánětlivé procesy v těle. Vhodné jsou zejména konopné masti.

Zelený zákal

Řada studií prováděných již několik let ukázala, že konopí snižuje nitrooční tlak v průměru o 25–30 %, někdy až o 50 %. První výsledky se dostavují po dvou týdnech, kdy nastává někdy až dramatické zlepšení. Léčebný účinek přinášejí nejen cannabinoidy, ale v menší míře i další složky rostliny.

Epilepsie

Konopí pomáhá asi u 60 % pacientů, snižuje frekvenci i intenzitu záchvatů, ale neohrožuje zdraví nebezpečnými vedlejšími účinky jako v případě klasických léků.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden