Můj čas na kafíčko

Jarní detox

Tělo samo má očistné schopnosti díky játrům a ledvinám, ale žádá si naši součinnost.

Tato aktivita by měla být vaší každoroční samozřejmostí. Detoxikace totiž zbavuje tělo škodlivých látek, které se v něm usadily a mohou poškozovat vaše zdraví.

Abychom se cítili opravdu ve formě, potřebujeme, aby naše tělo dobře fungovalo. K tomu je nezbytný dostatek tekutin, kvalitní strava i spánek. Jaro je ideálním obdobím, kdy věnovat našemu tělu dostatek pozornosti.

Jde o očistu svého druhu

Detoxem se nerozumí to, že budete dva týdny pít celerovou šťávu a pak se dostaví zázrak v podobě přílivu energie, případně i bohaté kštice a zázračného zhubnutí.

Detox můžete pojmout jako úklid.

Jde o to zbavit se všeho, co našemu tělu nedělá dobře, a naopak mu dopřát to, co potřebuje.

A nemělo by to být formou záchvatů v podobě, že měsíc v kuse jíte zeleninu, běháte, meditujete a pak se vrátíte zpátky ke svým pohodlným špatným návykům. Dělejte to vše pomalu, zařazujte to, co vám prospívá, postupně a krůček po krůčku.

Sportujte, ale o to víc dodržujte pitný režim.

Hýbejte se co nejvíc

Hýbejte se, kdykoli to jde. Najděte si činnost, která vás bude bavit. Díky pohybu se vylučuje hormon štěstí a ten prostě potřebujete. Všichni kolem vás běhají a vy máte pocit, že musíte taky? Není to pravda. Najděte si radost v józe, v rychlé chůzi, v tanci. Dělejte cokoli, ale dělejte to s chutí a pravidelně.

Spěte pravidelně

Kromě pohybu potřebuje tělo i pravidelně odpočívat. Jste skřivan, nebo spíš sova? Naslouchejte svému tělu, a pokud je to možné, podřiďte tomu i spánek. Snažte se chodit spát ve stejnou hodinu a ve stejném čase i vstávejte. Spěte ve vyvětrané místnosti, bez televize, telefonu na nočním stolku, prostě ve tmě a bez hluku.

Jídelníček chce kvalitu

Plánujte si předem, co budete jíst. Nechoďte nakupovat hladová. Nevynechávejte snídani, je to základ a vyhnete se tomu, že byste v poledne slupla oběd i kolegovi. Vyvážený oběd by se měl skládat ze tří třetin. Jedna by měla být bílkovina, druhá část by měla obsahovat sacharidy a třetí připravte ze zeleniny.

Pitný režim má nástrahy

Do pitného režimu se započítává všechno. Nápoje, polévka, káva, alkohol. A tady je právě příležitost pro nápravu. Sladké nápoje vyměňte za vodu a neochucené minerálky.

S kávou zacházejte opatrně. Dva až tři šálky je rozumná míra. Alkohol, to jsou skryté a bezcenné kalorie, dopřávejte si ho tedy příležitostně. Dokonalým životabudičem jsou čisté ovocné a zeleninové šťávy.

Spánek je pro hygienu duše úplně klíčový.

Zbavte se návyků, které vás stahují dolů

Přestat po 20 letech ze dne na den kouřit není jednoduché. Stejně tak se zbavit intenzivních sladkých i slaných chutí. Dělejte to postupně. Výsledky se dostaví. Ubírejte v potravinách postupně množství cukru.

Posléze zjistíte, že některé potraviny jsou přirozeně sladké nebo slané a nepotřebují žádné další ochucování. Hřešíte u televize s mísou chipsů nebo tyčinek? Nahraďte je oříšky nebo ovocem.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden