Můj čas na kafíčko

Kdo vám vysává energii?

Máme pro vás přehled nejčastějších typů lidí, kteří vám berou sílu. Víte, jak se bránit?

Jsou všude kolem vás. Ve vaší rodině, v práci nebo doma na gauči. Jsou důvodem, proč se cítíte vyčerpaná, a nevíte proč. Jsou vynalézaví, a navíc jsou na vás závislí. Tedy spíš na vaší energii. Kdo? Přece emocionální upíři!

Dobrá zpráva je, že vhodnou strategií se dají zneškodnit. Obrana je jen na vás. Hlavně na vaší vůli dát najevo nesouhlas. Stejně jako to děláte třeba na telefonát s obchodní nabídkou.

Sebestřední narcisové

Často to bývají charismatičtí, okouzlující a vtipní chlapi, z nichž se vám zatočí hlava. Na první pohled mohou působit jako ti, kteří kolem sebe energii rozsévají v plných dávkách. Ale jenom do chvíle, kdy jsou v centru pozornosti oni.

Před drbnou si své uši raději chraňte.

Jakmile je jejich pozice ohrožena a vy byste s nimi chtěla mluvit také o sobě a o svých problémech, je s jejich pozorností konec. Mějte realistická očekávání.

Od narcisů se žádné empatie nebo pomoci prostě nedočkáte. Dá se s nimi spolupracovat, musíte jim ovšem jasně říct, že je to především v jejich zájmu, a že pokud vám pomohou, budou z toho mít prospěch i oni sami.

Králové dramatu

Každou příležitost využijí k poměření sil. Z malého konfliktu vytvoří drama. Tito lidé milují neustálý boj. Bojují buď otevřeně, tedy hádkami, výčitkami, nebo skrytě. Používají přehlížení, nezájem, a pokud máte daný typ přímo doma, tak tichou domácnost.

Ačkoli byste je hledala na pracovišti, častý výskyt je mezi příbuznými. Pokud se jim nelze vyhnout, snažte se během konfliktu zůstat klidná. Nepřistupujte na jejich styl. Dýchejte zhluboka, počítejte do deseti, než něco řeknete. Potom je odzbrojte tím, že uznáte jejich postavení a jejich část pravdy. Zároveň ale jasně a věcně řekněte svůj postoj.

Ředitelé zeměkoule

Tihle lidé vědí vždycky přesně, co byste měla cítit, co byste si měla pořídit a co byste rozhodně neměla dělat. Chtějí mít všechno neustále pod kontrolou a ideálně i váš život. Mají názor na všechno a nebojí se ho vždycky říct, i když se o to neprosíte.

A pak si zkontrolovat, jestli se ostatní, tedy právě vy, jejich radami řídí. A běda jestli ne! Klíč k úspěchu v jednání s tímto emocionálním upírem je jednoduchý.

Nikdy se nesnažte řídit ředitele zeměkoule. Jednejte asertivně, řekněte mu svůj názor, ale nesnažte se ho dostat jeho taktikou. Můžete použít věty: Díky za tvůj názor. Vážím si ho, ale tohle budu muset zvládnout sama a po svém.

Stěžovatelky bez konce

Skrývají se i mezi vašimi kamarádkami. Často vás zvou na kafe a hovor se pokaždé zvrtne v přehlídku jejich nářků. Jaké má dotyčná doma peklo, jak je unavená... Zároveň ale odmítá rady, které se snažíte vymyslet. Se svou situací prý totiž absolutně nemůže nic dělat.

Občas už toho máte dost a zapíráte se. Vymlouváte se na nemoc či zaneprázdněnost. Výsledkem je akorát to, že se cítíte provinile. Dejte si pravidlo: Třikrát a dost! Snažte se takovému člověku říct, že vy už nic nového nevymyslíte a že omílat stejná témata dokola je ztráta času. Že už jste si všechno řekly.

Pokud se situace nezlepší, bez pocitu viny si stanovte, kolik času jste ochotna dotyčné rádoby přítelkyni věnovat, a toho se držte.

Klevetivé drbny

Nic jim není svaté, a tak nevynechají jedinou příležitost k tomu, aby o vás za vašimi zády vyklopily všechno, co o vás vědí, a přidaly spoustu informací o tom, co si myslí. Pokud se k vám tyhle snůšky polopravd a výmyslů dostanou oklikou zpět, mohou hodně bolet.

Vykašlete se na drby. Uvědomte si, že vaše hodnota je v tom, co děláte, ne v tom, co o vás někdo roznáší. Neberte si to osobně. Drby vypovídají daleko víc o tom, kdo je šíří. Vyhýbejte se drbacím kroužkům a snažte se nemluvit o lidech, kteří nejsou přítomni debatě.

A pokud vám drbna ve vašem okolí vadí, řekněte jí, že vás její chování štve. Počítejte ale s tím, že drbnu to ke změně chování nemotivuje.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden