Můj kousek štěstí

Moje vnučka Kristýnka je dobrá víla

Vždycky se vznášela na zahradě jako nějaká éterická bytost, milovala stromy a květiny. Pak mě jednou svým lektvarem postavila na nohy.

Každý, kdo naší Kristýnku uviděl, říkal, že tak něžnou dívenku dosud potkal. Byla jako z jiného světa. Už s prvními krůčky se nekolíbala, jak to batolata dělají, ale vypadalo to, že se vznáší nad zemí. Jako květinová víla z pohádky.

Vůbec jsme netušili, po kom to mohla podědit, snad jedině po mé pratetě, která byla ruskou baletkou. Ve škole s tím ale měla vnučka problém, byla tak citlivá, že si všechno příliš brala.

Dcera ji nakonec umístila do církevní školy, kde byla Kristýnka spokojená. Prázdniny trávila u nás na chalupě, můj manžel, Kristýnky dědeček, se ve vnučce přímo viděl.

Znala každé kvítí

Vnučka měla hodně zájmů, ze všeho nejvíce ji ale bavilo starat se o zahradu. Zpívala si, tančila po trávě, objímala stromy, a musím říct, že příroda ji také milovala. Viděla jsem na vlastní oči, jak k ní přilétají ptáci, stromy k ní sklánějí své větve a rostliny pod jejími ručkami přímo ožijí a povyrostou.

Tak čas šel a můj muž zemřel, když bylo Kristýnce třináct. Tehdy ke mně přijela na celé prázdniny, abych nebyla sama. Nevím, jestli to bylo stresem ze ztráty milovaného muže, ale jednoho večera jsem zkolabovala.

Bylo mi tak zle, že jsem usnula už odpoledne. Bylo dvě ráno, když jsem procitla. Vnučka ve své posteli nebyla. Sebrala jsem všechny síly a vstala.

Kouzelný čaj

Našla jsem ji na zahradě. Měsíc nádherně svítil, byl v úplňku, Kristýna se vznášela jako víla mezi stromy a trhala kvítí. Asi po dvaceti minutách se vrátila do domu. „Babičko, natrhala jsem ti kouzelné bejlí, dnes má čarovnou moc, uvidíš, že ti pomůže!“ připravila mi silný čaj do konvice a pobídla, ať ho popíjím.

Říkala jsem si, že mě posiluje víra, když se mi po půlhodince skutečně ulevilo. Kolem páté ráno jsem usnula a zdály se mi příjemné sny. Takové posilující a optimistické. Nemohla jsem pochopit, že jsem vydržela spát do jedenácti. Vnučka zatím udělala polévku a nový čaj.

Musím říct, že do dvou dnů mě tím postavila na nohy. Ba co víc? Při kontrole u lékaře za dva měsíce jsem měla dokonce lepší krevní obraz, než před deseti lety. Naše Kristýnka je prostě dobrá čarodějka!

Jana (71), Břeclav

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden