Můj čas na kafíčko

Nechte hlavu odpočinout

Den co den musíte čelit neustálému rozhodování. Z těch věčných dilemat jste už vyčerpaná. A když je unavená mysl, je unavené i tělo! Jak z toho ven?

Je fakt, že únava z rozhodování zatím není oficiální diagnózou, ale řada psychologů tento termín běžně používá. Když člověk neustále o něčem rozhoduje a balancuje mezi různými možnostmi, může snadno dojít k přetížení.

To se projevuje v podobě podrážděnosti, nespavosti, zhoršené koncentrace a celkovou vyčerpaností. Vynaložené úsilí a hledání té nejlepší možné varianty z těch jiných, rovněž použitelných, může pak ale zásadně ovlivnit i váš úsudek.

Neumím se rozhodnout

Říká se, že kdo zaváhá, nežere. Vy váhat ani hladovět nechcete, ale na druhou stranu už často nemáte ani náladu, ani sílu přemýšlet o tom, jestli o víkendu vařit guláš, nebo svíčkovou či vybrat bleděmodré, nebo tmavomodré kachlíčky.

Tak chcete, aby to rozhodl někdo jiný. Většinou partner, který je poblíž, situaci rozštípne a vyřeší rozhodovací dilema za vás. Je vám to povědomé?

Neřešte, když nemusíte

Pokud to jde, svá rozhodnutí si co nejvíce zautomatizujte. Třeba jako majitel Facebooku Mark Zuckerberg, který denně nosí do práce šedé tričko. Proč? Denně si tím prý ušetří alespoň jedno rozhodnutí.

Takové jednoduché volby se mohou týkat i více oblastí života. Můžete mít každý den stejnou snídani, nakupovat ve stejném obchodě a používat stejné produkty, čímž si ušetříte dilema s věčným porovnáváním. Je to sice stereotypní, ale hlava si chvíli odpočine!

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden