Pikantní vepřové karbanátky

Suroviny na 4 porce:

600 g mletého vepřového masa (nejlépe krkovice)

100 g slaniny

2 vejce

1 střední cibule

4 stroužky česneku

1 lžička sladké papriky

1 lžička mletého zázvoru

1 lžička kurkumy či kari

1 lžička sušeného rozmarýnu

1 lžička tymiánu

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce hladké mouky

1 lžíce oleje

grilovací koření

sůl

Postup:

Česnek prolisujeme, cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme. Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, drcený česnek a škvařenou slaninu s cibulkou, citronovou šťávu, koření a sůl a vše dobře propracujeme. Vytvarujeme karbanátky nebo šišky, poprášíme je moukou a z obou stran grilujeme. Během pečení karbanátky potíráme směsí koření (podle chuti i bylinek) a oleje. Dobře propečeme – karbanátky jsou hotové, když na ně zatlačíte obracečkou a vytéká šťáva. Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem a hlávkovým salátem.

Extra tip: o karbanátků můžeme přidat tvrdý nastrouhaný sýr (eidam, gouda), obalit je můžeme i v mletých pistáciích, nebo ve strouhance.

reklama
reklama