Jahelník je velmi chutné sladké jídlo, trochu podobné rýžovému nákypu se švestkami.
O Velikonocích jste určitě nešetřili masovými dobrotami, a teď byste si ve znamení jarní očisty mohli dopřát několik zdravých bezmasých jídel. Zaručeně si pochutnáte!
Suroviny na 4 porce:
1 litr mléka
160 g jáhel
2 lžíce cukru
citronová šťáva
kůra z půlky citronu
3 vejce
40 g másla
250 g sušených švestek
špetka soli
Postup:
Uvaříme jáhly v jednom litru mléka na mírném ohni doměkka (35–45 minut) a necháme je úplně vychladit. Zatím švestky namočíme do vody a vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Do studených jáhel zamícháme cukr, citronovou šťávu a kůru a žloutky. Bílky z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Ty pomalu přimícháme do jahelné směsi. Pak směs rozetřeme na vymaštěný pekáč, napícháme do ní scezené švestky, poklademe kousky másla a necháme v troubě zapékat 30 minut.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Jí se i očima a na skleněný pohárek s jogurtem a ovocem je na pohled vskutku lákavý. Připravit si ho můžete pokaždé trochu jinak, podle toho, jaké ovoce do něj použijete. Potřebujete: ✿ 150 g bílého jogurtu✿ 2 lžíce sójového jogurtu✿ 1 lžičku chia semínek✿ 2 lžíce müsli✿ hrst ...
Jí se i očima a na skleněný pohárek s jogurtem a ovocem je na pohled vskutku lákavý. Připravit si ho můžete pokaždé trochu jinak, podle toho, jaké ovoce do něj použijete. Potřebujete: ✿ 150 g bílého jogurtu✿ 2 lžíce sójového jogurtu✿ 1 lžičku chia semínek✿ 2 lžíce müsli✿ hrst ...
S těstovinami, nebo špagetami? Ať tak či onak, bylinkové masové kuličky si určitě oblíbíte.Ingredience:500 g mletého vepřového nebo hovězího masa 1 rozšlehané vejce 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (oregano, petrželka, pažitka) 3 stroužky česnekusůl, pepř1 sklenice ...
S těstovinami, nebo špagetami? Ať tak či onak, bylinkové masové kuličky si určitě oblíbíte.Ingredience:500 g mletého vepřového nebo hovězího masa 1 rozšlehané vejce 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek (oregano, petrželka, pažitka) 3 stroužky česnekusůl, pepř1 sklenice ...
Ve spolupráci s obchodním řetězcem Kaufland přinášíme třem z vás jedinečnou šanci vyhrát pánev a hrnec značky Delimano. Vysoce kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem obsahuje částice pravého kamene, které zaručují větší odolnost, rychlejší ohřev a nižší spotřebu oleje při ...
Ve spolupráci s obchodním řetězcem Kaufland přinášíme třem z vás jedinečnou šanci vyhrát pánev a hrnec značky Delimano. Vysoce kvalitní nádobí s nepřilnavým povrchem obsahuje částice pravého kamene, které zaručují větší odolnost, rychlejší ohřev a nižší spotřebu oleje při ...
Kombinace uzeného lososa, avokáda a vajec uspokojí i ty největší labužníky. Vejce můžete připravit i klasicky míchaná, volské oko nebo natvrdo. Potřebujete: ✿ 2 plátky celozrnného chleba nebo toastu✿ ½ avokáda✿ 1 lžičku citronové šťávy✿ 2 vejce✿ 1 lžíci vinného octa✿ 2 plátky ...
Kombinace uzeného lososa, avokáda a vajec uspokojí i ty největší labužníky. Vejce můžete připravit i klasicky míchaná, volské oko nebo natvrdo. Potřebujete: ✿ 2 plátky celozrnného chleba nebo toastu✿ ½ avokáda✿ 1 lžičku citronové šťávy✿ 2 vejce✿ 1 lžíci vinného octa✿ 2 plátky ...
Na nedělní oběd nebo oslavu můžete připravit šťavnaté máslové kuřátko s bylinkami.Ingredience:1 velké kuřehrst sušených nebo čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, medvědí česnek)120 g másla1 lžička mleté papriky1 lžička mletého římského kmínu sůl, pepřPostup:Rozehřejte troubu na ...
Na nedělní oběd nebo oslavu můžete připravit šťavnaté máslové kuřátko s bylinkami.Ingredience:1 velké kuřehrst sušených nebo čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, medvědí česnek)120 g másla1 lžička mleté papriky1 lžička mletého římského kmínu sůl, pepřPostup:Rozehřejte troubu na ...
Z tohoto italského chlebu se dá udělat vyloženě umělecké dílo. Pohrajte si ze zeleninou a bylinkami a můžete na chlebu mít třeba rozkvetlou louku. Ingredience: 1 chléb ● 500 g hladké mouky● ½ kostky droždí● 300 ml vlažné vody● 3 lžíce olivového oleje● 1 lžička ...
Z tohoto italského chlebu se dá udělat vyloženě umělecké dílo. Pohrajte si ze zeleninou a bylinkami a můžete na chlebu mít třeba rozkvetlou louku. Ingredience: 1 chléb ● 500 g hladké mouky● ½ kostky droždí● 300 ml vlažné vody● 3 lžíce olivového oleje● 1 lžička ...
Suroviny: Na těsto: 80 g ovesné mouky 30 g mandlové mouky 60 g ořechového krému Zlatonka (BIGBOY) 15 g kakaa 45 g erythritolu (nebo cukru) 2 vajíčka 70 ml mléka 6 g prášku do pečiva Na polevu: 60 g hořké čokolády mandle na posypání Postup: Všechny ingredience na těsto pečlivě ...
Suroviny: Na těsto: 80 g ovesné mouky 30 g mandlové mouky 60 g ořechového krému Zlatonka (BIGBOY) 15 g kakaa 45 g erythritolu (nebo cukru) 2 vajíčka 70 ml mléka 6 g prášku do pečiva Na polevu: 60 g hořké čokolády mandle na posypání Postup: Všechny ingredience na těsto pečlivě ...
Co mají Švýcaři ze všeho nejraději? Jednoznačně sýrové fondue, které si vždy dopřávají s čerstvým pečivem. Uděljte si i vy u vás doma pohodovou sešlost s lahodnými sýry a dobrým vínem.Suroviny:100 g ementálu100 g parmazánu100 g gorgonzoly2 dcl kvalitního bílého vína200 ml ...
Co mají Švýcaři ze všeho nejraději? Jednoznačně sýrové fondue, které si vždy dopřávají s čerstvým pečivem. Uděljte si i vy u vás doma pohodovou sešlost s lahodnými sýry a dobrým vínem.Suroviny:100 g ementálu100 g parmazánu100 g gorgonzoly2 dcl kvalitního bílého vína200 ml ...
Takto pečenou rybu si můžete připravit i s plátky pomeranče. Brambory nakombinujte s plátky fenyklu nebo celeru. Ingredience: 4 porce● 4 ryby podle chuti (pstruh, platýs, makrela...)● 1 citron● šťáva z citronu● 600 g brambor● 4 snítky tymiánu● 70 g másla● sůl● olivový ...
Takto pečenou rybu si můžete připravit i s plátky pomeranče. Brambory nakombinujte s plátky fenyklu nebo celeru. Ingredience: 4 porce● 4 ryby podle chuti (pstruh, platýs, makrela...)● 1 citron● šťáva z citronu● 600 g brambor● 4 snítky tymiánu● 70 g másla● sůl● olivový ...
Téma umělé inteligence rezonuje naší společností čím dál intenzivněji. I vy jste se již určitě setkali s umělou inteligencí, která umí generovat obrázky, videa, hudbu či texty. Možná máte i povědomí o
Dřez, umyvadlo, odtok vany nebo sprchy: Voda odtéká, ale kolem se šíří zápach. Co s tím? Zápach je vždy dílo bakterií, které ve vodě v potrubí nacházejí ideální podmínky k množení. Živí se tím, že rozkládají rozmanité zbytky, které se tam dostanou a ulpí na stěnách. Mohou to být nejen potraviny, ale v koupelně i
Vlaďka a já jsme byly nejlepší přítelkyně. Nebylo mezi námi nikdy žádné tajemství. Přála jsem si, aby to tak zůstalo napořád, ale k jedné z nás se štěstěna na dlouho otočila zády. Znaly jsme se od školky. Vlaďka byla sirotek, o kterého se starala jedna starší bezdětná paní. Já jsem byla z dobré rodiny, můj otec byl taxikář, maminka pracovala
Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z nás by něco namítal třeba proti čaji se skořicí nebo s voňavým anýzem? Koření totiž léčí. Řada druhů koření brání rozvoji zánětů, zlepšuje trávení a podporuje metabolismus. Také naší přirozené imunitě pomáhají, aby pracovala výkonněji. Některé účinkují jemně, jiné razantně. A právě ty druhé jsme
Co uvařit na slavnostní oběd nebo večeři? Steak z pravé svíčkové se sladkou pikantní omáčkou. Ingredience 2 porce hovězí svíčkové 200 ml silného hovězího vývaru 1 snítka tymiánu 3 dcl červené
Naši předci používali zvířata nejen jako zdroj obživy, ale i jako mimořádně schopné věštce. Ze všeho nejlépe zvířata dokázala předvídat neštěstí a příchod obávané zubaté. Na část těchto schopností
Jednou z nejluxusnějších nemovitostí Dubaje se nově stal třípatrový penthouse, který najdete v nejvyšších patrech budovaného Bulgari Lighthouse. Apartmá se sedmi ložnicemi bylo prodáno za cenu 112 mil
Vesnička Montevecchia leží v kopcovité krajině v italském regionu Lombardie. V roce 2003 totiž satelitní snímky ukážou, že mají tři kopce zřetelný tvar pyramid. Mají pravdu příznivci fantastických teo
Když se řekne Rumcajs, napadne vás Jičín. A je to tak správně. Pohádková postava dobrotivého loupežníka je pevně spjata s malebným východočeským městem. A právě loupežnické jméno nese i vyhlášený kemp
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Zastavil jsem stopaři. Byl to divný chlapík. Vypadal, jako kdyby už nebyl z našeho světa. Netušil jsem, že jsem vážně vezl nebožtíka na druhý břeh. Na poslední chvíli jsem dupl na brzdu! V záři reflektorů se objevila jedna z nejpodivnějších bytostí, které jsem kdy potkal. V první chvíli jsem si myslel, že mám co do činění se sebevrahem. Doslova
Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi nejvyhledávanější místa v Praze, a to nejen kvůli úžasným ubytovacím kapacitám, ale i díky skvělé gastronomii a vyhlášeným eventům, pro Vás připravil „Velik
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.