Staročeský jahelník se švestkami

Vyzkoušejte úžasný recept našich babiček

Jahelník je velmi chutné sladké jídlo, trochu podobné rýžovému nákypu se švestkami.

O Velikonocích jste určitě nešetřili masovými dobrotami, a teď byste si ve znamení jarní očisty mohli dopřát několik zdravých bezmasých jídel. Zaručeně si pochutnáte!

Suroviny na 4 porce:

1 litr mléka

160 g jáhel

2 lžíce cukru

citronová šťáva

kůra z půlky citronu

3 vejce

40 g másla

250 g sušených švestek

špetka soli

Postup:

Uvaříme jáhly v jednom litru mléka na mírném ohni doměkka (35–45 minut) a necháme je úplně vychladit. Zatím švestky namočíme do vody a vejce si rozdělíme na bílky a žloutky. Do studených jáhel zamícháme cukr, citronovou šťávu a kůru a žloutky. Bílky z vajec vyšleháme na tuhý sníh. Ty pomalu přimícháme do jahelné směsi. Pak směs rozetřeme na vymaštěný pekáč, napícháme do ní scezené švestky, poklademe kousky másla a necháme v troubě zapékat 30 minut.

Příprava: 75 minut

reklama
reklama

Komentáře