Moje sladké tajemství

Svatá Lucie nejen noci upije

Tento svátek patří především ženám. Co byste měla a neměla dělat?

Na 13. prosinec připadá svátek sv. Lucie. K tomuto dni se vztahuje mnoho pověr, lidových zvyků a dělalo se na něj mnoho magických rituálů. Některé z nich s námi můžete vyzkoušet.

Málokdo ví, že svátek sv. Lucie je spojován především s láskou. Lucie se podle pověsti narodila ve 3. století našeho letopočtu, pravděpodobně roku 284 (některé prameny uvádějí rok 286) do zámožné rodiny v sicilských Syrakusách a zasvětila svůj život bohu.

Rodiče ji však proti její vůli zaslíbili váženému pohanskému mladíkovi, což se Lucii nelíbilo. Když její matka onemocněla, vzala ji k hrobu svaté Agáty, kde se zázračně uzdravila a Lucie si od ní za to vyprosila zrušení svatby.

S tím však nesouhlasil její nastávající. Protože se mu na Lucii nejvíc líbily její oči, vydloubla si je a nechala mu je poslat. Druhý den se jí však zrak vrátil. Snoubenec dívku udal císaři Diokleciánovi, který byl vyhlášeným pronásledovatelem křesťanů, a ten ji dal krutě mučit a podříznout hrdlo.

A tak se tato mučednice stala svatou. Obecně bývá považována za ochranitelku před čarodějnicemi. Od svátku svaté Lucie až do Božího narození by měly dávat hospodyně kravám kousek těsta, smíchaného s rozličným kořením a zeleninami, aby nad nimi neměly čarodějnice moc.

Bylinkové pytlíčky by měly ochránit váš dům.

Kouzelný čas

Na Lucii se od pradávna dělalo mnoho lidových zvyků. Za všechny můžeme zmínit ten nejznámější, že děvčata chodívala od domu k domu zahalená v bílých plachtách a závojích,

kontrolovala, zda se nepřede a peroutkami z husích křídel vymetala strašidla, zlé duchy, ale i nemoci a trápení. Proto je dnes tak žádané před Vánocemi uklízet. Dělaly se ale i jiné rituály. Některé z nich se dodržují dodnes:

Na kouty s husím peřím

Nemusíte strašit rodinu či sousedy zamoučenou bílou tváří a v bílé plachtě, vymést všechny kouty však nezaškodí. Když seženete husí brko, bude to ideální, pokud ne, můžete si vypomoci bílou prachovkou.

Poutírejte nejen prach v každé místnosti, ale důkladně se věnujte koutům, a to i těm ve sklepě a v garáži. Nejen, že se zbavíte všech pavučin, ale také vyženete z domu zlé myšlenky a choroby. Na Lucii by měl také každý sníst kus česneku, aby mu stryga (čarodějnice) neublížila.

Bylinkové pytlíčky

Doprostřed kousku lněného plátna položte majoránku, rozmarýn, lístky bazalky a kopr. Vše zavažte a svažte červenou bavlnkou. Poté dejte pytlíček pod rohožku nebo ho zavěste někde blízko ke dveřím.

V tomto magickém období by měl ochránit váš dům či byt před čímkoli. Stejnou funkci plní i klasický vánoční věnec na dveřích, pokud do něj při jeho přípravě přidáte větvičku eukalyptu nebo plody šipku.

Bílá na parapetu

Nejpozději den před svátkem sv. Lucie natírali naši předci prahy svých domů, parapety, ale i celé okenní rámy a zárubně na bílo. I v tomto případě věřili, že je to ochrání. Pokud si nechcete komplikovat advent nepořádkem po malování, stačí položit na parapet bílý kámen. Zabrání zlé energii vstoupit dovnitř.

Zavírejte dveře

Na Lucii dobře zavírejte dveře, jinak je možné, že uvidíte ducha. Otevřené dveře údajně fungují jako brány do jiných světů. Pokud se tento den při západu slunce podíváte přes dveře do jiné místnosti, uvidíte i to, co možná nechcete.

Přivolejte si peníze

Do hrnce se studenou vodou vhoďte tři lístky bazalky, umytou kúru z malého pomeranče a limetky. Nechte projít varem a představujte si, jak do páry vniká zelenozlaté světlo prosperity a peněz.

Poté hrnec odstavte, přidejte do něj kapku mentolu a nechte vychladnout. Vodou se směsí umyjte podlahy, což by mělo pomoci zlepšit vaši finanční stránku.

Ocet vás ochrání

Podlahu můžete vytřít i zředěnou octovou nebo citrónovou vodou a nalijte ji i do všech odtoků. Ve směru hodinových ručiček umyjte zvonek i práh. Jde o symbolický úkon na ochranu vašeho příbytku, ne reálně omývání. Tento rituál funguje po celý rok.

Vyberte si toho pravého

Jste stále single? Přesně 13. prosince napište na dvanáct lístků jedenáct mužských jmen, která se vám líbí a přidejte jeden prázdný beze jména. Poskládejte je, vložte do lněného sáčku a dejte pod polštář.

Každý den vyberte jeden lístek a bez přečtení ho spalte. Lístek, který zůstane na Vánoce, obsahuje jméno vašeho budoucího partnera. Pokud je prázdný, buď jste stále nepotkala toho pravého, nebo zůstanete na ocet, a to minimálně celý další rok.

Věděla jste?

Staré lidové pořekadlo tvrdí, že svatá Lucie noci upije, což znamená, že se na svátek svaté Lucie začne zimní den opět prodlužovat. Tato pověra je pradávného původu a je rozšířena všude v Evropě. Původně byl totiž svátek svaté Lucie v předvečer Vánoc, 23. prosince, byl ale přesunut se změnou juliánského kalendáře na gregoriánský.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden