Můj čas na kafíčko

Svatomartinské slavnosti - Česko

Letos si svatý Martin vybral svůj příjezd na sobotu, a tak se může konat mnoho krásných festivalů přímo 11. listopadu! Podívejte se, kde si přiťuknete vínem z nového ročníku, a ještě se najíte.

Praha

Degustační festival mladých českých a moravských vín na pražské Náplavce propukne 11. 11. 2023 v 11 hodin, 11 minut a 11 sekund. Víno se zde bude pít výhradně ze sklenic, které si můžete na pokladně zakoupit za 100 Kč, dostanete tužku a také degustační kartu.

Cenu za jednotlivé degustační dávky si určují sami vinaři. Nebude chybět ani doprovodný gastronomický program se svatomartinskou husou, husí paštikou či husím kaldounem. A pokud už budete mít jídla i pití dost, vyrazte na procházku podél Vltavy, na blízký Karlův most nebo do historického centra naší čarokrásné metropole.

Hrad Loket

Pokud chcete na Svatomartinské slavnosti vyrazit i s vnoučátky, zavítejte na hrad Loket u Karlových Varů. Každý si tu přijde na své. Svatomartinské pohoštění, zahrnující husy, kachny, rohlíčky, koláče i víno, doprovodí řemeslný trh a bohatý kulturní program.

Hradem povede stezka pro nejmenší, po jejímž splnění obdrží děti odměnu, dále budou připraveny Svatomartinské pohádky. Dojde i na dětské dílny, kde si každý vyrobí svůj lampion, s nímž se může zapojit do průvodu, a dále hudební program i ohňovou show.

Těšit se můžete na dva dny plné zábavy od 11. do 12. 11. 2023, od 10 do 17 hod. Na vše bude dohlížet skřítek Gottstein, který je dle pověsti vládcem loketských skal.

Mikulov

Třináctý ročník Svatomartinského Mikulova je tu! Speciální menu ve zdejších restauracích, košt vín i víkendový jarmark na Náměstí s doprovodným programem. To vše, a ještě víc čeká milovníky dobrého vína a jídla od pátku 10. 11. do neděle 19. 11. 2023. P

okud chcete Mikulov poznat v jeho historické úplnosti, dopřejte čas také židovským památkám – právě zde totiž bydlela od 15. století četná židovská komunita a zachovala se tu i část jejich domů v původní podobě. Dochovala se zde také jediná synagoga polského typu na Moravě a jeden z nejvýznamnějších židovských hřbitovů u nás.

Plzeň

O blíbený Martinský trh se letos koná ve dnech 1. 11. – 11. 11. 2023. Na náměstí Republiky se můžete těšit na ukázku tradičních lidových řemesel, jako je řezbářství, kovářství či pletení košíků. Mimo to zde najdete řadu rukodělných výrobků jako keramiku, svíčky nebo šperky.

Chybět nebudou ani stánky s dobrotami, u kterých ochutnáte staročeské trdlo nebo nejrůznější klobásky a sýry. A pokud u vás doma nejsou všichni fanoušky vína, spojte výlet s návštěvou místních pivovarů. Víte, že Plzeňský Prazdroj je dnes už jediný pivovar na světě, který udržuje tradiční řemeslo bednářů a stále je zaměstnává?

Český Krumlov

Dny svatomartinských vín v Českém Krumlově nabídnou nejen příjezd sv. Martina, ale také slavnostní otevření mladého vína na náměstí Svornosti. Konají se od 11. 11. 2023 do 18. 11. 2023 a první lahev roku se otevře v 11 hodin a 11 minut.

Celý týden si můžete vychutnat v restauracích také svatomartinskou husu. Pokud vyrazíte na několik dní, nenechte si ujít vyhlídkovou voroplavbu Radka Šťovíčka.

Trvá necelou hodinu, je provozována celoročně a v ceně lístku je i nápoj servírovaný na vor. Příjemný den pak můžete zakončit procházkou Latránem – historickou částí města, která začíná u Budějovické brány a míří přes Lazebnický most až na náměstí.

Karlštejn

Na Slavnost Svatomartinských vín v Karlštejně se můžete těšit 11. 11. 2023. První lahev se otevře symbolicky v 11:11 v sále restaurace U Janů za doprovodu cimbálové muziky Žandár. Při té příležitosti si nenechte ujít gotický skvost, hrad Karlštejn, který je otevřen i v listopadu.

A pokud nefandíte hradebním prohlídkám, vyrazte do Muzea voskových figurín, které se nachází pod hradem. Objeví se před vámi Marie Terezie, Napoleon či František Josef I.

V závěrečné síni se setkáte i s T. G. Masarykem, Antonínem Dvořákem nebo Matkou Terezou. I v listopadu vám pak při cestě domů nabídne krásnou scenérii lom Velká Amerika, kterému se přezdívá český Grand Canyon.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden