Moje sladké tajemství

Víte, co jíte? Pozor na etikety!

Průzkumy ukazují, že se sice začínáme víc zajímat o složení potravin, často ale v etiketách neumíme číst a položky, kterým nerozumíme, jednoduše přecházíme. Pak si ale často nevšimneme například umělých barviv, která jsou oblíbeným trikem obchodníků, jak nás na zboží nalákat.

Umělá barviva

Dobarvované jsou především nápoje, sladkosti nebo jogurty s ovocnou složkou. Umělá barviva obsahují ale i potraviny, ve kterých byste je vůbec nečekali. Jedná se například o sušenky, mléčné výrobky i žloutky vajíček která na zákazníka působí „kvalitněji“.

Sledujte pečivo

Nejčastěji dobarvovanými potravinami jsou překvapivě také uzeniny a pečivo. Barviva v pečivu mají svým tmavým vzezřením simulovat, že se jedná o celozrnný výrobek. „To považuji za klamání spotřebitele,“ říká nutriční terapeutka Martina Kučerová.

Proč? To je jednoduché. „Skutečně celozrnné potraviny tak intenzivně hnědou barvu, jakou má pečivo v supermarketech, vůbec nemají. Například celožitný chléb má barvu hnědošedou,“ doplňuje.

Dokonalé, nebo s vadou?

Pokud byste měli na výběr, zda si vzít dokonale vypadající jablko, nebo to s „mírnou vadou na kráse“, většina z vás si určitě vybere to dokonalé.

Podle průzkumu se tak rozhoduje 80 procent lidí. I na to velcí producenti sází a vedle barviv velmi často používají nejrůznější konzervanty a vodu, zejména u masa. To zaručí, že maso vypadá déle čerstvé.

Vodou napuštěné maso je jedním z dalších oblíbených triků obchodníků. Nejen, že dodá masu čerstvý vzhled, ale zvýší i jeho váhu. Sledujte proto na etiketách také množství obsažené vody v poměru k váze výrobku.

Oblíbené jogurty

Ve složení kvalitního jogurtu by mělo být pouze kravské mléko a jogurtová kultura, pokud je smetanový, navíc i smetana.

U ochucených pak samozřejmě nechybí ovoce nebo čokoláda. Cokoliv ve složení navíc je tam pouze pro snížení nákladů na straně producentů. Navíc tyto látky nebývají pro lidský organismus vhodné. I na to pozor.

.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden