Báječné letní potěšení s cuketou

Chcete cuketové menu?

Snadný salátek s cuketami potěší.

Salát z cuket

Tento svěží letní salát posouží dobře i jako lehká večeře. S měkkou francouzskou bagetou chutná ještě lépe.

Také vás může zajímat ...

Suroviny:

3 cukety, 1 cibule, 1 jablko, 1 větší mrkev, 1/4 celeru, 1 kořen petržele, 2 vejce natvrdo, 4 kyselé okurky, šunka (není nutná), sůl, pepř, 4 lžíce zakysané smetany, 1 až 2 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice

Postup:

Cukety (neoloupané), mrkev, celer, petržel, vše nakrájené na kostičky, dáme vařit do poloměkka. Ostatní ingredience nakrájíme rovněž na kostičky. Ve velké míse vše promícháme, osolíme, opepříme a nakonec vmícháme zakysanou smetanu rozmíchanou s majonézou a hořčicí. Necháme uležet v lednici na pár hodin.

B
Nevšední cuketová polívčička se zázvorem.

Cuketová polévka se zázvorem

Pro horké letní dny, kdy příliš neholdujeme hutným polévkám, je tato přímo ideální.

Suroviny: 1 větší cuketa, 3 brambory, 3 mrkve, 3 cm nastrouhaného zázvoru,1 cibule , 5 stroužků česneku, 1 kelímek zakysané smetany, 1 vejce,1 až 2 kuřecí bujony,citron a citronová šťáva , olej a máslo, kopr, 4 bobkové listy, pepř, sůl

Postup:

Do hrnce dáme olej (asi tak 2 lžíce) a máslo a zpěníme cibuli na kostičky s nastrouhaným zázvorem. Pak přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, mrkev, brambory a trochu orestujeme. Následně zalijeme vodou, vhodíme bujony, 1/3 citronu i s důkladně očištěnou slupkou a bobkové listy. Vaříme doměkka, potom odstraníme citronovou kůru a koření.

Do polévky přidáme prolisovaný česnek a ponorným mixérem rozmixujeme. Zvlášť rozšleháme smetanu s vejcem, přilijeme do polévky a jen krátce necháme přejít varem.

Dochutíme pepřem, solí, citronovou šťávou a nasekaným koprem.

B2
Skutečná fantazie na vašem stole.

Nádivka z cuket

Je to mňamka, kterou můžete nabídnout svým blízkým buď samostatně s čerstvým salátem, anebo jako přílohu třeba k pečenému kuřeti.

Suroviny:

500 g cukety, 150 g šunkového salámu na kostičky nebo mleté maso, vejce (jestli chcete nadýchanější, tak sníh z bílků),150 g polohrubé mouky, 100 g strouhaného eidamu, 1 cibule, půl sáčku prášku do pečiva, 1 lžíce oleje, 4 stroužky utřeného česneku, majoránka, bazalka, sůl, mletý pepř, tuk a mouka (nebo strouhanka)

Postup: Cuketu oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme všechny suroviny a dobře promícháme. Dáme do pekáčku, kterou jsme předem vymastili a vysypali moukou nebo strouhankou nebo do cukety. Ve středně vyhřáté troubě upečeme. Posypeme sýrem.

Skutečná fantazie na vašem stole Pár dobrých rad, jak s cuketou zacházet n Pracujete-li s velkými, nebo dokonce přezrálými cuketami, je dobré je vždy před použitím oloupat a pečlivě zbavit jadřinců.

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje šťastná hvězda

Váš oblíbený časopis Moje šťastná hvězda dostal novější kabátek! Můžete se těšit na nové rubriky, ještě více žhavých kauz, které hýbou českým showbyznysem, dojemné osudy filmových legend i pikantní lásky slavných. To vše už v tomto čísle!

Komentáře

...