Banánová s ořechy a čokoládou

Suroviny na 4 porce (8 dílků):

1 kg hladké mouky

1 vejce

1 lžička soli

3 lžíce rostlinného oleje

0,3 l vlažné vody na kvásek:

1 kostka droždí

½ lžičky krystalového cukru

0,1 l mléka

Na náplň 1 pizzy:

1 banánový jogurt (nebo vanilkový)

50 g kvalitní čokolády

hrst jader vlašských ořechu

1 banán

1 jablko

mletá skořice

vanilkový cukr

máslo

moučkový cukr

Postup:

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a zasypeme cukrem, necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme do mísy mouku, sůl, olej, vejce a přidáme vzejité droždí a vlažnou vodu. Zpracujeme vláčné těsto, dle potřeby přidáme vodu nebo mouku. Vypracované těsto potřeme olejem nebo poprášíme moukou a necháme vykynout, můžeme dát kynout i do lednice. Nakynuté těsto rozdělíme na dílky – cca 200 g a vyválíme na pomoučněném vále placku. Tu přendáme na olejem vymazaný plech a natřeme banánovým jogurtem. Nastrouháme jablko, poklademe kolečky banánu, vlašáky, kousky čokolády, posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a vločky másla, přisladíme moučkovým cukrem dle chuti, když máme kyselé jablka a dáme péct na 200–230°C asi 15–20 minut.

reklama
reklama