Moje sladké tajemství

Co když vám špatně pracuje srdce?

Možná o tom ani nevíte. Jen jste občas dušní, trpíte únavou, máte oteklé nohy. Nepřipisujete tomu ale žádnou větší váhu. Pokud je to i váš případ, pak nad tím rozhodně nemávejte rukou a jděte k lékaři.

Jak to rozpoznat

Hlavní funkcí našeho srdce je udržovat krevní oběh, a zásobovat tak všechny orgány kyslíkem a živinami. Při srdečním selhávání srdce nezvládá tuto úlohu plnit a orgány nejsou dostatečně prokrvené.

Největším rizikem přitom je nenápadný rozvoj, projevující se na první pohled nepodstatnými příznaky. Mezi nejčastější patří právě dušnost, nárůst váhy, únava, nechuť k jídlu, nadměrné bušení srdce či vyšší frekvence močení.

„Dalším příkladem mohou být i oteklé kotníky, které prozradí třeba otisk lemu od ponožek. Takto i běžný laik může poznat, že je něco v nepořádku,“ radí prof. MUDr. Richard Češka, CSc., F.E.F.I.M., vedoucí Centra preventivní kardiologie III. interní kliniky VFN v Praze.

Jděte k lékaři

Abyste věděla, jak na tom jste, měla byste pravidelně navštěvovat svého lékaře a sdělovat mu vše, co se vám na vašem zdravotním stavu nezdá. To podle výzkumů však bývá často problém. „Právě včasná a správná diagnostika je zásadní pro další vývoj onemocnění. Díky ní lze nemoci včas podchytit, řádně kontrolovat a umožnit pacientovi kvalitní život.

Lidé ale mnohdy dlouhodobě ignorují příznaky a dostávají se k nám až v pozdějších fázích nemoci. Je nesmírně důležité, aby pacienti včas rozpoznali, co jim je, a obrátili se na svého praktického lékaře, který je následně předá do péče internisty či kardiologa,“ říká prof. Češka.

Prevence je základ

Podle aktuálního výzkumu bohužel chodí na pravidelné prohlídky k lékaři pouze 55 % dospělých Čechů.

Lidé přes 60 let sice navštěvují lékaře pravidelněji než skupina čtyřicátníků, neinformují ho však o potížích, které si spojují s věkem. Právě ty ale mohou být příznaky například chronického srdečního selhání.

Snažte se proto na pravidelné kontroly chodit a být k lékaři sdílní. „Některá srdeční onemocnění nelze uzdravit, ale je možné je kontrolovat a při včasné diagnóze může pacient prožít dlouhý a plnohodnotný život,“ říká MUDr.

Miroslav Černohous z Kardiologického oddělení Ústřední vojenské nemocnice v Praze..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden