Grilované, a přece dietní

Hitem následujících měsíců bude samozřejmě grilování. Bojíte se však, že kvůli večerním hostinám opět nezapnete vaše oblíbené kalhoty? Grilování se vzdávat rozhodně nemusíte. I ze zdravých surovin totiž vykouzlíte báječné grilované hody, po kterých rozhodně nepřiberete.

Plněné paprikové lusky

Suroviny na 4 porce:


  • 4 žluté papriky

  • 4 červené papriky

  • 200 g celozrnného kuskusu (suchý stav)

  • 80 g balkánského sýru

  • 120 g sušených rajčat v oleji

  • čerstvé oregano

  • bazalka

  • sůl


Postup:

Odkrojíme vrchní část paprik a odstraníme zrníčka. Kuskus necháme nabobtnat a smícháme jej s nastrouhaným balkánským sýrem a vmícháme nakrájená sušená rajčata. Dochutíme solí, oreganem a bazalkou. Promícháme a směsí vyplníme papriky. Přiklopíme, svážeme provázkem a grilujeme dozlatova. Papriky průběžně obracíme. Na talíři vypadají skvěle a chutnají ještě líp!

shutterstock_219724768

Zeleninová jehla s provensálským kořením

Suroviny na 4 porce:


  • 16 středních žampionů

  • 2 papriky

  • 16 cherry rajčátek

  • 3 větší cibule

  • kvalitní olivový olej

  • 3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy

  • 1 lžíce provensálského koření

  • 2 stroužky česneku

  • nízkotučný tvaroh

  • čerstvé bylinky dle chuti

  • sůl a pepř


Postup:

Papriky nakrájíme na kostičky, žampiony očistíme a oloupeme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, cherry rajčátka necháme v celku. V míse smícháme olej, citrónovou šťávu, směs provensálského koření, prolisovaný česnek a pepř. V marinádě následně smočíme papriku, rajčátka a žampióny, opatrně obalíme také cibuli. Zeleninu napichujeme střídavě na jehly. Grilujeme na předehřátém grilu cca 10 minut. Mezitím si nízkotučný tvaroh v misce rozděláme s čerstvými nakrájenými bylinkami, můžeme přidat špetku pepře a sůl podle chuti. Hotové špízy poté namáčíme v bylinkové omáčce. Tvaroh můžete nahradit například zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

shutterstock_534980554

Vyzkoušejte grilovanou exotiku!

Pokud už vás nebaví grilovat maso a zeleninu, můžete zkusit ovoce. Je to sladká lahůdka, kterou si zamiluje i zapřísáhlý masožravec. Bohatě vám k tomu postačí banán, který ogrilujte ve slupce asi 12-15 minut. Pak jej oloupejte, nakrájejte na šikmá kolečka a podávejte ke grilovanému masu jako přílohu. Uvidíte, že vám bude chutnat. Doslova totiž voní exotikou! Navíc ho můžete zapéct s alkoholem, třeba rumem či slivovicí. Nic tím nezkazíte, naopak grilovaní dodáte tu správnou šťávu.

shutterstock_576052069

reklama
reklama

Komentáře