Humus – cizrnová pomazánka

Suroviny na 4–6 porcí:

150 g suché cizrny

1 dcl studeného vývaru z cizrny

4 stroužky česneku

0,5 dcl olivového oleje

1 citron

sůl

římský kmín drcený

100 g sezamové pasty tahini

Postup:

Cizrnu propláchneme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme nejlépe přes noc namočenou.
Druhý den ji v téže vodě cca 1 hodinu vaříme, vodu mírně osolíme. Vaříme tak dlouho, až změkne jako máslo, poté ji scedíme a necháme vychladit – zvlášť cizrnu, zvlášť vývar. Uvařenou cizrnu rozmixujeme společně s česnekem, citronem, vychlazeným vývarem, římským kmínem a solí na jemnou pastu.Na úplný konec přidáme sezamovou pastu tahiti. Hotovou pastu servírujeme zakápnutou olivovým olejem a podáváme s pita chlebem.

reklama
reklama