Moje sladké tajemství komerční sdělení

Jak chutná Egypt? 10 lahůdek, co vám nesmí na příští dovolené uniknout

Slunce, pláž, moře, dny plné relaxu a hlavně místní jídlo. Nechte se okouzlit kombinací orientální a středomořské kuchyně, která dodává egyptským pokrmům šmak. Na co se mohou vaše chuťové pohárky těšit a co rozhodně musíte ochutnat, až se příště vydáte do Egypta?

Egyptské pokrmy mají kořeny v tradiční arabské kuchyni. Její prvky se ale mísí také s kuchyní středomořskou, takže jestli holdujete třeba falafelu, hummusu a lehčím pokrmům, Egypt si vás rozhodně získá.

Při příštím lovu dovolenkové destinace tedy směle vyhledejte Dovolená Egypt a těšte se na lahůdky, kterými vás tahle země dostane do kolen.

Nastartujte chuťové buňky předkrmem


Pokud patříte k těm, co si rádi užijí hned několik chutí naráz, budete tu jako doma. Egypťané si před hlavním chodem dopřávají tzv. společné mísy (mezzeh), kde najdete malé porce různých jídel. Nejčastěji jde o sýry, salát nebo kofta – drobné masové kuličky s koriandrem. Nechybí ani nakládaná zelenina (machallal) a sezamová pasta tahini, která se používá jako dip nebo i zálivka.

Lehký předkrm, který se ale snadno přehoupne i v hlavní chod, je jednoznačně tabouleh. Jde o směs bulguru s petrželkou, rajčaty, olivovým olejem a typickým kořením. Všemu směle tyká pitta chléb, který se pyšní titulem ideální přílohy snad ke každému pokrmu.


Pořádná porce egyptských chutí


Nejčastějším masem v egyptské kuchyni je jehněčí a kůzlečí. Opečené vcelku se pak na důkaz pohostinnosti nabízí i sousedům. K marinování se využívá místní koření a čerstvé bylinky, a pak šup s ním do dřevěné pece nebo na gril, kde maso získá ten správný šmrnc. Velkou specialitou je švarmu – jehněčí maso opékané na svislém rožni, které se podává s pitta chlebem a salátem. Svěží a lehká lahůdka je také molokhia. Pochoutka z listů jutovníku s masovým vývarem, ke které se skvěle hodí rýže.

Velká zajímavost je bezpochyb kushari. Na první pohled zvláštní kombinace rýže, špaget, luštěnin a rajčatové omáčky doplněná o osmahnutou cibulku je oblíbená národní specialita. Bratranec známého falafelu se jmenuje tameya a v podstatě jediný rozdíl mezi nimi je použití bobu obecného namísto cizrny.

Sladká tečka na závěr (nebo jen pro radost)


Velká produkce ovoce se promítá i do sladkých pasáží hodokvasů. Čerstvé ovoce je posledním chodem každého jídla, nejčastěji jde o banány, fíky, datle nebo guava. Národní specialita v podobě dezertu je ale jednoznačně baklava. Méně známé pak také om-ali, rýže zapečená s mlékem, oříšky a rozinkami. Jestli sladkým dobrůtkám holdujete, tak vás nesmí minout ani oblíbená konafa. Tenké křupavé nudle zalité rozpuštěným máslem a cukrovým sirupem nejen hezky vypadají, ale také velmi lahodně chutnají.

Tak co, už se vám taky sbíhají sliny? Variabilita egyptských národních pokrmů je stejně fascinující jako kultura a památky samotné země. Tak si příští dovolenou pořádně užijte a nezapomeňte si ji okořenit něčím dobrým.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden