Jarní zeleninový vývar

Suroviny na 6 porcí:

jehněčí, či kuřecí kosti

mrkve

3 petržele

1 kedlubna (není nutná)

1 zelená paprika

1 cibule

100 g celeru

rozmarýn

sůl

4 kuličky nového koření

10 kuliček pepře

2 bobkové listy

strouhaná kůra z jednoho citronu

1 lžička sušeného estragonu

0,2 l bílého vína

400 g hrášku v nálevu (i mraženého)

1 řapík celeru

1 cibule olivový olej nebo máslo

Postup: 1.

Kosti dejte do velkého hrnce, zalijte vodou (cca 2 l) a vařte. Po půl hodině seberte pěnu a vložte veškerou očištěnou zeleninu v celku a koření. Vařte pomalu, uvařenou zeleninu vybírejte a kosti vařte dál, dokud na nich maso nezměkne. Může to trvat i 2,5 hodiny. Obrané maso (asi 200 g) nakrájejte na menší kousky. Kosti a tuk vyhoďte, vývar sceďte.

V hlubším kastrolu osmažte cibuli, přidejte scezený hrášek a nakrájený řapík, spolu poduste.Zalijte vínem a duste asi 5 minut. Nakrájejte uvařenou zeleninu a přidejte maso a vývar. Nakonec dochuťte citrónovou kůrou a estragonem, přiveďte k varu a vařte, dokud hrášek nezměkne..

reklama
reklama

Komentáře