Milujete sladké lívanečky? Pojďme je dnes udělat trochu slavnostně a jinak...
Suroviny na 4 porce:
20 g droždí
40 g cukru krupice
540 ml mléka
400 g hladké mouky
3 vejce
8 g citrónové kůry
4 g soli
120g tuku
60 g cukru moučky
12 g mleté skořice
1 vanilkový lusk
120 g lesních malin
120 g měkkého tvarohu
Postup:
Droždí smícháme s trochou cukru, zředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu prosáté mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko – kvásek, který necháme na teple vykynout. Do vykynutého kvásku rozšleháme vejce, přidáme zbylé vlažné mléko, jemně nastrouhanou citrónovou kůru, sůl a zbylou dávku prosáté mouky. Směs promícháme a prošleháme, a necháme opět kynout.
Vykynuté těstíčko naléváme do tukem vytřených lívanečníků (nebo na rozpálenou pánev) a lívance pečeme po obou stranách dorůžova. Rozkrojíme vanilkový lusk a vyškrabeme semínka, která zamícháme do tvarohu.
Hotové lívance obalíme v moučkovém cukru se skořicí, ozdobíme vanilkovým tvarohem a lesními malinami.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Jak udělat steak ještě šťavňatější? Určitě tak, že si ho orestujete na bylinkovém máslem.Ingredience:2 kousky masa na steak (svíčková nebo květová špička)5 lžic másla 2 stroužky česneku 1 lžíce nasekané pažitky 2 lžíce nasekané petrželky sůl, pepřPostup: Maso lehce opepřete. ...
Jak udělat steak ještě šťavňatější? Určitě tak, že si ho orestujete na bylinkovém máslem.Ingredience:2 kousky masa na steak (svíčková nebo květová špička)5 lžic másla 2 stroužky česneku 1 lžíce nasekané pažitky 2 lžíce nasekané petrželky sůl, pepřPostup: Maso lehce opepřete. ...
Tento chléb je dokonalou chuťovkou k vínu. Stejně tak ho můžete podávat k salátu nebo s různými uzeninami. Na přípravu použijte pesto z různých druhů bylinek podle chuti. Skvělé bude například pesto z rukoly. Ingredience: na 1 chléb● 250 g hladké pšeničné mouky● 250 g hladké ...
Tento chléb je dokonalou chuťovkou k vínu. Stejně tak ho můžete podávat k salátu nebo s různými uzeninami. Na přípravu použijte pesto z různých druhů bylinek podle chuti. Skvělé bude například pesto z rukoly. Ingredience: na 1 chléb● 250 g hladké pšeničné mouky● 250 g hladké ...
Vejce a sýr, to je oblíbené duo. Šunka, červená rajčátka, zelený hrášek a avokádo z něj vytvoří ještě lepší a chuťově rafinovanou pochoutku. Potřebujete: ✿ 4 vejce✿ 100 g šunky nebo slaniny✿ 50 g čedaru✿ 4 cherry rajčátka✿ ½ avokáda✿ 1 lžíci hrášku z konzervy✿ 1 lžíci ...
Vejce a sýr, to je oblíbené duo. Šunka, červená rajčátka, zelený hrášek a avokádo z něj vytvoří ještě lepší a chuťově rafinovanou pochoutku. Potřebujete: ✿ 4 vejce✿ 100 g šunky nebo slaniny✿ 50 g čedaru✿ 4 cherry rajčátka✿ ½ avokáda✿ 1 lžíci hrášku z konzervy✿ 1 lžíci ...
Tento pokrm zachutná dětem i dospělým. Že jste mátovou omáčku ještě neochutnali? V tom případě je čas to napravit.Ingredience:4 vykostěná kuřecí stehna1 lžička česnekového prášku2 řecké jogurtyhrst nasekané čerstvé máty šťáva z půlky citronusůl, pepř½ čajové lžičky cukruolivový ...
Tento pokrm zachutná dětem i dospělým. Že jste mátovou omáčku ještě neochutnali? V tom případě je čas to napravit.Ingredience:4 vykostěná kuřecí stehna1 lžička česnekového prášku2 řecké jogurtyhrst nasekané čerstvé máty šťáva z půlky citronusůl, pepř½ čajové lžičky cukruolivový ...
Bagety můžete připravit i jako minibagetky. Před pečením na ně dejte plátek slaniny, plátek sýra a upečte dokřupava. Ingredience: na 2 bagety● 500 g hladké pšeničné mouky● 100 g špaldové mouky● 1 kostka droždí● 400 ml vody● 1 lžíce soli● 1 lžička cukru● mléko na potření● semínka ...
Bagety můžete připravit i jako minibagetky. Před pečením na ně dejte plátek slaniny, plátek sýra a upečte dokřupava. Ingredience: na 2 bagety● 500 g hladké pšeničné mouky● 100 g špaldové mouky● 1 kostka droždí● 400 ml vody● 1 lžíce soli● 1 lžička cukru● mléko na potření● semínka ...
Suroviny: 125 g vysokoprocentní čokolády 50 g kakaa (+ trochu na poprášení) 2 velká vejce 200 g cukru krupice 150 g hladké mouky 1 lžička kypřicího prášku Postup: Máslo i čokoládu nakrájejte na menší kousky, rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte na hladký krém. Vajíčka ...
Suroviny: 125 g vysokoprocentní čokolády 50 g kakaa (+ trochu na poprášení) 2 velká vejce 200 g cukru krupice 150 g hladké mouky 1 lžička kypřicího prášku Postup: Máslo i čokoládu nakrájejte na menší kousky, rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte na hladký krém. Vajíčka ...
Do bulek můžete přidat na kousky nakrájená sušená rajčata nebo olivy. Místo sezamu můžete nakombinovat některé s hrubou solí, jiné zase s mákem či lněným semínkem. Ingredience: 15 bulek● 1 kostka droždí● 500 g hladké mouky● 1 lžička soli● 1 lžička cukru● 1 lžička sušeného ...
Do bulek můžete přidat na kousky nakrájená sušená rajčata nebo olivy. Místo sezamu můžete nakombinovat některé s hrubou solí, jiné zase s mákem či lněným semínkem. Ingredience: 15 bulek● 1 kostka droždí● 500 g hladké mouky● 1 lžička soli● 1 lžička cukru● 1 lžička sušeného ...
Pokud vás čeká fyzicky náročný den, můžete si dovolit anglickou snídani, která je velmi vydatná. Potřebujete: ✿ olej✿ 1–2 vejce✿ 2 nožičky párku či klobásy✿ 4 plátky anglické slaniny✿ 2 lžíce fazolí v tomatové omáčce✿ 1 lžíci nakládaných žampionů✿ 2 toasty✿ zeleninu (rajčata, ...
Pokud vás čeká fyzicky náročný den, můžete si dovolit anglickou snídani, která je velmi vydatná. Potřebujete: ✿ olej✿ 1–2 vejce✿ 2 nožičky párku či klobásy✿ 4 plátky anglické slaniny✿ 2 lžíce fazolí v tomatové omáčce✿ 1 lžíci nakládaných žampionů✿ 2 toasty✿ zeleninu (rajčata, ...
Hledáte-li tip na lehkou, zdravou a velice chutnou večeři, věřte, že losos je tou nejlepší možnou volbou. V kombinaci s tymiánem a chřestem bude bezkonkurenční.Ingredience:2–4 porce lososasvazek zeleného chřestu½ lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu 3 snítky čerstvého ...
Hledáte-li tip na lehkou, zdravou a velice chutnou večeři, věřte, že losos je tou nejlepší možnou volbou. V kombinaci s tymiánem a chřestem bude bezkonkurenční.Ingredience:2–4 porce lososasvazek zeleného chřestu½ lžíce čerstvého nebo sušeného tymiánu 3 snítky čerstvého ...
Suroviny: 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového) 8 vajec 1 bílek 2 rohlíky 150 ml mléka 100 g anglické slaniny 1 cibule 3 stroužky česneku sůl a mletý černý pepř, majoránka strouhanka olej Postup: Ve vroucí vodě povařte 6 vajec asi 7 minut. Zchlaďte je a opatrně ...
Suroviny: 500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového) 8 vajec 1 bílek 2 rohlíky 150 ml mléka 100 g anglické slaniny 1 cibule 3 stroužky česneku sůl a mletý černý pepř, majoránka strouhanka olej Postup: Ve vroucí vodě povařte 6 vajec asi 7 minut. Zchlaďte je a opatrně ...
K hromadnému úprku z domova přispívá i zákon o dělitelnosti selských hospodářství z roku 1868. Menší usedlosti, na kterých probíhají dědická řízení, se kvůli němu víc a víc zadlužují a obvykle končí v
V podhůří Lužických hor, v Ralské pahorkatině, leží město Mimoň. Určitě stojí za to se zde zastavit. Město, založené kolem roku 1262, vzkvétá. Pokud si necháte návštěvu na letní prázdniny, najdete
Co uvařit na slavnostní oběd nebo večeři? Steak z pravé svíčkové se sladkou pikantní omáčkou. Ingredience 2 porce hovězí svíčkové 200 ml silného hovězího vývaru 1 snítka tymiánu 3 dcl červené
Oslavte ve Four Seasons Hotel Prague příchod jara, které se nese v duchu nových začátků. Dekadentní velikonoční brunch, osvěžující drinky z nově namíchaného menu CottoCrudo baru, terasa s výhledem na
Sebevědomá kombinace témat, materiálů a textur, směs paradoxů, tvořená moderními formami v kombinaci s nadčasovým nábytkem – to vše stojí za výsledným jemným leskem luxusního interiéru, jehož vyznění
Než mi zemřela matka, řekla mi zvláštní věc: „Kdyby měli babička s dědou umírat v bolestech, přijď za mnou na hrob. Já jejich trápení ukončím.“ Pak mě požádala, abych jí to slíbila. Udělala jsem to. Nedávalo mi to dlouhé roky smysl. Babička byla ještě v pořádku. Chodila, radovala se ze života. Byla soběstačná, a dokonce pomáhala dědovi stahovat králíky
Toulala jsem se lesem, když jsem v dálce zahlédla zářivě červená světla. Zvědavost mi nedala a já se vydala směrem k nim. Procházky lesem doslova zbožňuji. Jedna taková mi však jednou během horkého léta přidělala vrásky na čele. Podivná světla mě totiž zavedla hluboko do lesa mezi stromy a já jsem pak marně hledala cestu zpět.
Ve skutečnosti to nejsou koupele, ale oplachy, jenže to nezní moc hezky, že? Každopádně ovšem taková péče vlasům svědčí. Proti svědění Šalvějová Spařte 4 lžíce rozemnuté sušené šalvěje 0,3 l vroucí vody. Nechte 4 hodiny louhovat, pak přeceďte a vývar zřeďte 0,5 l mírně teplé vody. Použijte k opláchnutí a masáži umytých vlasů. Co dokáže:
Mnozí ji znají a nedají na ni dopustit, jiní ji sice v obchodě viděli, ale ještě ji nekoupili. Vztah k této zelenině by se dal možná charakterizovat jako rozporuplný. Jedni ji milují, druzí tvrdí, že je hořká, a pak je spoustu těch, kteří by ji třeba i koupili, ale prostě nevědí, co s ní, jak ji upravit. To
V rámci postupujících možností dálkového výzkumu kosmu se čas od času někde objeví planeta, o níž vědci prohlásí, že by mohla být druhou Zemí. [gallery ids="120424,120426,120425"] &nb
Velké turnaje jsou vždy vítaným svátkem pro milovníky toho daného sportu. Výjimkou nebylo ani loňské mistrovství světa ve fotbale, které nakonec ovládla favorizovaná Argentina. Mnozí však naznačují
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Práce to byla podceňovaná a málo pl
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.