Moje sladké tajemství

Muži lžou častěji než ženy

Řekl vám někdy doma váš manžel, že ženy jsou lhářky? Tak mu ukažte tento článek a omlaťte mu ho o hlavu. Muži totiž lžou daleko víc.

Ať chceme, nebo ne, lež je nedílnou součástí života nás všech. Běžně každý člověk použije lhaní několikrát denně. Nejčastěji proto, že chceme zatajit nějaký svůj průšvih, vyhnout se nepříjemné konverzaci nebo třeba proto, abychom druhému neublížili.

A přestože je dokázáno, že ženy za den řeknou daleko více slov než muži, ti přesto lžou více! Podle průzkumů neříká pravdu muž v průměru čtyřikrát za den, zatímco žena jen třikrát.

Ženy jsou v tom mnohem lepší

Velký rozdíl je ovšem v provedení. A tak přestože muži se opravdu ke lhaní uchýlí až dvakrát častěji než ženy, nejsou v tom ani zdaleka tak dobří jako zástupkyně něžného pohlaví.

Ženy jsou mnohem lepší lhářky než muži, lež jim častěji prochází. Jsou zkrátka empatičtější a citlivější, proto umí svoji lež dokonale do všech detailů domyslet.

Kde tkví problém u mužů?

Muži naopak neumějí přemýšlet tolik dopředu. Rozdíly jsou i ve vnímání takového chování. Ženy se podle odborníků častěji cítí provinile, že během hovoru neřekly pravdu, a trápí je možné následky takového chování. Oproti tomu muži si takové výčitky připouští daleko méně.

Jsou však i chvíle, kdy pravda může ublížit, a tak není za každých okolností odsouzeníhodné použít milosrdnou lež. I když je to vždycky chůze po velmi tenkém ledu.

Velmi často se totiž stane, že taková malá nepravda se nakonec odhalí a následky bývají mnohem větší, než by byly v případě, že by se na začátku řekla otevřeně pravda. Je tedy často třeba si tohle předem rozmyslet a uvědomit si, co se vlastně vyplatí a co skýtá menší riziko.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden