Pampeliška není jen nepříjemný plevel

Léčí choroby žlučníku a jater. Její listy se používají při zadržování tekutin, zvláště při srdečních potížích a poruchách močového traktu.

Když denně sníme 6 stvolů pampelišky v syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater. Pomáhají i při cukrovce. Cukrovkáři by denně měli sníst až 10 stvolů, po celý čas, kdy pampeliška kvete. Stvoly se nejprve umyjí i s květy, teprve až potom se květy odstraní a stvoly se pomalu žvýkají – mají hořkou chuť. Stvoly pomohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny, regulují činnost jater a žlučníku. Mléko z pampelišek se doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Oblíbené byly zejména jarní bylinné kúry. Močopudné účinky spojené s úpravou trávení vedou k redukci hmotnosti. Pampeliška tedy podporuje hubnutí. Léčba pampeliškovými extrakty pomáhá ničit rakovinné buňky, zejména u nádoru prsu a rakoviny vaječníků.

Pampeliška na jídelním lístku

Ze Smetánky lékařské se dá připravit řada pochutin. Med, nebo spíše hustý sirup s vůní pampelišek je ideální při chřipce a nachlazení. Navíc má báječnou květinově-ovocnou chuť, která skvěle doplní bylinkové čaje i nejrůznější sladké dobroty. Pampeliškové víno vyrobíte pomocí kvasnic, pampelišek, citronu, cukru a vody. Podobnou službu vám udělá i kombinace silného pampeliškového odvaru s alkoholem (s vodkou či slivovicí). Pampeliškový špenát si vyrobíte z mladých lístků pampelišek, které podusíte s česnekem na způsob špenátu. Díky jejich specifické chuti kombinujte s další zeleninou. Usušený pampeliškový kořen lze umlít stejně jako kávová zrna a po zalití horkou vodou podávat jako kávovinový bezkofeinový nápoj..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
reklama

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden