Můj čas na kafíčko

Skalní města - Česko

Prozkoumejte skalní města v barvách podzimu! U nás jich je tolik, že budete mít hned několik tipů na výlet pro celou rodinu. Čeká na vás svět pískovcových věží, skalních stěn i krásných soutěsek. Kam se podíváte jen se vstupenkou a kam zadarmo?

Adršpach

Největší a nejdivočejší skalní město ve střední Evropě najdeme právě u nás! Přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály nabízí tisíce skalních věží, magickou přírodu i výhledy, které až berou dech.

Nejvyšší věž s názvem Milenci má výšku 81,4 m. Labyrint věží a soutěsek zláká ročně až 300 tisíc návštěvníků. Pokud si chcete místní krásy prohlédnout v klidu, je lepší  přijet v týdnu.

Nezapomeňte si udělat rezervaci vstupenky a parkovného na www.adrspasskeskaly.cz na přesný čas – všechno tu má omezenou hodinovou kapacitu. Ceny vstupu jsou 120 Kč/dospělý, 90 Kč/dítě a parkovné 150 Kč/den.

Drábské světničky

Bývalou skalní pevnost Drábské světničky najdete nedaleko Mnichova Hradiště v Českém ráji. Zakončují tajemnou náhorní planinu Hrada v Příhrazských skalách. Celý komplex původně tvořilo asi třicet světniček vytesaných do sedmi skalních bloků.

Kdysi je propojovaly dřevěné lávky a mostky. Ale pozor! Pevnost zůstává uzavřená od roku 2021 na neurčito. Pohyb turistů poškozuje skály, a uvnitř hradu není bezpečno.

I tak jsou ale průchod areálem po červené značce a prohlídka okolí nadále možné a rozhodně stojí za to. Mějte na paměti, že je zde náročnější terén i výstup, a není tak vhodný pro osoby se sníženou pohyblivostí. Parkování i občerstvení najdete ve Dnebohu.

Tiské stěny

Malebné Tiské stěny najdete v okrese Ústí nad Labem, v turistické oblasti Labských pískovců, které se dělí na Malé a Velké. Na okruhu Malými stěnami vás čeká 19 skalních útvarů, na Velkém okruhu uvidíte skály s vtipnými jmény, jako Sťatý major, Zkouška štíhlosti, Slon s nákladem...

Z Velkého okruhu můžete po zelené značce pokračovat do Ostrovských skal k masivu Nebeská říše. Po červené značce se dostanete k Rajeckým stěnám. Vstupy do stěn jsou dva. První vede od parkoviště u kostela sv. Anny v Tisé, druhý je u Turistické chaty. Za vstup se platí 50 Kč/dospělý a 25 Kč/děti do 15 let.

Pravčická brána

Největší přirozená skalní brána na našem kontinentu je symbolem NP České Švýcarsko a nejkrásnějším přírodním útvarem zdejší přírody. Rozpětí oblouku je 26,5 m! Nachází se v severních Čechách, asi 15 km od Děčína. Za pěkného počasí  odtud dohlédnete až na Děčínský Sněžník.

Mezi návštěvníky brány patřil i spisovatel Hans Christian Andersen, který zde čerpal inspiraci pro své pohádky. Přístup je možný pouze po červené turistické stezce od Hřenska a otevřeno tu je před zimou ještě do 5. 11. 2023.

Vstup do areálu, kde je i restaurace, stojí 80 Kč/dospělý a 40 Kč/děti ve věku 6–14 let. Mimochodem vstupné se tu platí už od 19. století a v přepočtu zůstává stále zhruba ve stejné výši.

Čertovy hlavy

Vobci Želízy u Mělníka najdete monumentální skalní skulptury, které vznikly uměle. Řadu reliéfů vytesal v polovině 19. století do pískovcových skal sochař Václav Levý a jde o fantastickou podívanou.

Dvě obří hlavy mají výšku asi 9 m. Jsou volně přístupné, jen cesta k nim v mokru trochu klouže. Když už budete poblíž, nezapomeňte na jeskyni Klácelku.

Pokud se vydáte po modré značce, najdete do skály vytesaného hada přeťatého sekerou a Harfenici. Sotva pár kilometrů budete mít pak další poklady Kokořínska, včetně vesničky s lidovou architekturou. Kokořínský důl vás uchvátí i mnoha krásnými výhledy.

Prachovské skály

Nejznámější částí Českého ráje jsou Prachovské skály, které najdete asi 10 km od Jičína. Vybrat si můžete z několika prohlídkových okruhů. Skalní útvary dosahují výšky až 40 m a hustá síť turistických značek vás provede roklemi, úžlabinami, stržemi i po vršcích pískovcových skal.

Vybrat si můžete z Velkého okruhu, který nabídne ta nejzajímavější místa, pro méně náročnou prohlídku skal volte Malý okruh, který je asi 1,5 km dlouhý.

Vybrat si můžete také trasu pro kočárky, pokud s sebou berete vnoučátko, abyste se vyhnuli neschůdným částem. Mimo sezonu (říjen–květen) zaplatíte snížené vstupné 60 Kč. Asi 30 km odtud jsou i Drábské světničky.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden