Můj čas na kafíčko

Umíte se usmířit po hádce?

Pohádali jste se a nahlas jste si vyměnili názory. Prolétlo vaším bytem zemětřesení? Možná, že vzduchem prosvištěl i talíř. Jak vyčistit vzduch po divoké hádce? Poradíme vám, jak se po bouři znovu sblížit!

Denní starosti se podepisují na vaší náladě a vy pak při sebemenší zámince můžete snadno vybouchnout, protože potřebujete klid.

Pokud se s mužem pohádáte a tušíte, že za vaší zlostí stojí víc, než to, kvůli čemu jste na něj spustila, chvíli zhluboka dýchejte a pak mu v klidu přiznejte: „Promiň, že dělám dusno. Mám starosti, takže jsem předrážděná.“ Partner nejspíš vaše pocity pochopí. „Jestliže dokážete mluvit o skutečných příčinách otevřeně a být si navzájem oporou, potřeba agresivity se vytratí.

Spolehlivá cesta k udobření

Hádat se je přirozená forma komunikace, vyměňovat si názory prostě potřebujete. Vyhýbat se hádkám znamená jen pád do partnerského pekla. Ale měli bychom se naučit, jak se správně hádat a hlavně, jak se správně usmiřovat.

Hádka je v partnerství důležitý prvek zachovávající lásku při životě. Kudy vede stezka ke smířlivému objetí, aniž v sobě musíte dusit pocity křivdy? Jak k sobě znovu najít cestu, aniž by se jeden z vás musel ponižovat? Co potom, když hromy utichnou a slzavé řeky vyschnou?

Nechtějte pokaždé vyhrát

Je normální, že každý vnímáte situaci jinak. A čím víc zuříte, tím krajnější zastáváte názor. Ve vzteku z vás mohou vypadnout
šílené věty a moudra, kterým byste se jindy jen smála. „Ty jsi mi řekl…a tehdy jsi mi ještě řekl…

Ty jsi udělal tohle a naopak vůbec neudělal tohle… Ve vodopádu takových obvinění se ten druhý zákonitě musí utopit. Snažte se proto odložit svou hrdost na později a prozatím se spokojte s kompromisem. Vyhrát pokaždé není vítězství. Někdy je větší vítězství ustoupit.

Hodinová lázeň ticha

Váš parter bývá po hádce dlouho rozhozený, že sotva ucedí: „Podáš mi sůl?“, zatímco vy už jste připravená k debatě o víkendovém výletu? To nejde.

Jestli z vás napětí sklouzne jak lavina z kopce, dejte čas i tomu druhému. Dopřejte mu alespoň hodinovou lázeň ticha. Muži se potřebují po vypětí vzpamatovat. Hádka je vyčerpá víc, protože nedokážou s pocity pracovat tak dobře jako většina žen. Jakákoliv činnost odláká pozornost od bouřky. Nechte ho odpočinout si, klidně u televize, u novin.

Oceňte jeho vstřícný krok

Pokud muž udělá smířlivý krok, nemusíte se mu hned vinout kolem ramen, když cítíte, že jste byla v hádce v právu. Jestliže vám vzápětí přinese dárek, s díky ho přijměte a vysvětlete, že potřebujete nějaký čas na srovnání myšlenek.

Zkuste se na chvíli odříznout od přítomnosti a posbírat v sobě city, které k milému chováte. Vyznání zafunguje vždycky, ať už zní jakkoli. Řekněte mu třeba: „Strašně jsi mě naštval, ale mám tě pořád ráda“.

Rada nad zlato: usmiřte se před usnutím

Nejstarším manželům bylo podle Guinnessově knihy rekordů dohromady 205 let. Když manžel po 80. výročí sňatku zemřel ve věku sto pěti let, jeho stoletá žena prozradila recept na štěstí.

Celý život se řídili biblickou zásadou: Ať Slunce nikdy nezapadne nad vaším hněvem. Když jdete spát naštvaní, všechny pocity hořkosti si přenesete do nového dne. Když nemůžete spor vyřešit večer, zkuste si v míru popřát dobrou noc a promluvit si o všem později.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden