Koláč plný oříšků

Suroviny:

  • 175 g hladké mouky
  • 85 g studeného másla na kousky
  • 50 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1 žloutek

Na náplň:

Také vás může zajímat ...
  • 200 g krupicového cuku
  • 100 g másla na kousky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 g rozpůlených jader vlašských
  • ořechů

Postup:

Předehřejeme troubu na 190 °C. Mouku, máslo, cukr a sůl mícheáme v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidáme žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promícháme do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujeme na pomoučněném válu dohladka.

Pak ho rozválíme, vyložíme jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjeme pečicím papírem, zatěžkáme fazolemi a dáme na 10 minut do chladničky. Pak pečeme v předehřáté troubě 10 minut. Sundáme fazole a pečicí papír a pečeme dalších 5 minut.

Mezitím uděláme náplň. V těžké pánvi pomalu zahříváme cukr a 3 lžíce vody. Pak zesílíme plamen a necháme cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhneme z ohně, vmícháme máslo a pak smetanu. Přivedeme znovu k varu, prudce vaříme a mícháme.

Pak přidáme ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřeme na koláč a dáme na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat. Necháme 10 minut chladnout a podáváme..

Časopis, který by vás mohl zajímat

Moje sladké tajemství

Moje sladké tajemství je jedinečný časopis pro ženy, které se zajímají o aktuální dění v českém showbyznysu. Přináší strhující a poutavé novinky i zprávy ze života slavných osobností a odhaluje jejich skrytá tajemství. Je určený pro čtenářky hledající nápadité a zároveň oddechové čtení, u kterého si chtějí odpočinout od svých každodenních starostí. Velkou předností časopisu je důraz na obrazovou stránku a stručnost pikantních článků, které jdou doslova na dřeň příběhu.

Komentáře

...