Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Plátky listového těsta rozložte a nechte rozmrazit podle návodu. Potom je rozpulte napříč, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a několikrát propíchněte vidličkou. Polovinu jich potřete mlékem, posypte lískovými oříšky a hrubým krystalovým cukrem. Plech dejte do středu trouby a plátky těsta pečte dozlatova 10–15 minut. Plech vyjměte a plátky nechte vychladnout na mřížce. Mezitím omyjte a osušte jahody. Asi 150 g jich rozmixujte nahladko, zbývající uložte do chladničky.
Želatinu nechte zhruba 5 minut bobtnat v trošce studené vody. Tvaroh rozmíchejte nahladko s moučkovým cukrem. Želatinu rozpusťte v rendlíku na velmi mírném ohni podle návodu na obalu a smíchejte se 2–3 lžícemi rozmixovaných jahod. Potom směs pečlivě smíchejte s tvarohem a zbývajícími rozmixovanými jahodami a dejte do chladničky. Během chlazení ji občas promíchejte. Ještě než zcela ztuhne, ušlehejte pevnou šlehačku a vmíchejte ji do jahodového tvarohu. Krém nechte téměř ztuhnout v chladničce (zhruba 2 hodiny). Zbylé jahody nakrájejte na menší kousky. Polovinu krému naneste pomocí cukrářského sáčku na šest plátků listového těsta bez oříšků. Na krém dejte jahody, mírně je přitiskněte a natřete zbylým krémem. Přikryjte plátky těsta s oříšky a cukrem a podávejte.
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Také si užíváte pocit štěstí, když rozbalujete dárky, kde na vás čeká překvapení? Potěšte takhle i své chuťové buňky. Jednou se vám na jazyku po rozkousnutí rozplyne omamná chuť vynikající čokolády nebo chutného sýra s masem. Bábovička s čokoládovou perlou Suroviny: 2 vejce, 2 ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Snad už máme před sebou poslední chladné dny. Proto se rozloučíme se zimou ve velkém stylu. Zkuste teplé nápoje, které vám osladí i okoření život. Exotická sangrie s pomerančovou šťávou Přísady na 4 hrnky:3 pomeranče, 2 jablka, 2 citrony, 2 badyány, 2 skořicové tyčinky, 1 kostka ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Exotika s kuřecím masem v české kuchyni Tato indická směs jistě zaujme dospělé jedlíky, pro malé děti však tento pikantní pokrm není příliš vhodný. Suroviny: 1 balení indické kuřecí pánve DZ Klatovy, ananas (čerstvý nebo kompotovaný) nakrájený na kostičky, 3 chilli papričky, ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Drůbeží maso je nejčastěji používaným masem v naší kuchyni. Vytlačilo i naše tradiční vepřové a hovězí. Nezůstávejte ale jen u kuřete. Máme pro vás recepty na další drůbež, na které si skvěle pochutnáte. Kachna na jablkách Suroviny na 4 porce: 1 kachna, 2 stroužky česneku, 2 ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Příprava: 50 minut, Náročnost: 3, Cena: 90 Kč Možná by se toto hlavní jídlo dalo nazvat „Čína po česku“. Suroviny: prsa z kuřete menší cuketa1 střední cibule 1 větší mrkev 1 paprika 1 – 2 rajská jablíčka olej, mletý či nastrouhaný česnek (1 strouček) ½ lžičky ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Velikonoce jsou podobně jako Vánoce náročné na kuchařské přípravy. Čekáme hosty, koledníky, scházejí se rodiny. Co jim nabídnout? Zkusme letos kromě sladké a slané klasiky i něco, co běžně na našem jídelníčku nebývá. Velikonoční mazanec Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 lžička ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 3, Cena: 80 Kč Recept na tyto čokoládové řezy s oříšky nám svěřil sám šéfkuchař Jaroslav Béza z Petite France Boulangerie & Patisserie. Suroviny: 90 g hladká mouka 225 g cukr krystal 5 vajec 315 g máslo 165 g hořká čokoláda 150 g vlašské ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Příprava: 45 minut, Náročnost: 2, Cena: 60 Kč Chutný čokoládový chlazený dezert pohladí vaše chuťové pohárky. Z dávky vytvoříte 5 – 6 porcí. Pěna získá dobrou konzistenci stejně z odtučněného jako z polotučného tvarohu. Suroviny: 250ml smetany ke šlehání 250 g měkkého tvaru (ve ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Suroviny: 1 balení listového těsta 3 brambory vařené ve slupce 1 cibule 50 g vepřových škvarků nasekaných na kousky 100 g tvrdého sýra olej mouka na vál 1 vejce na potření, majoránka Postup: Uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky, ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Nic nenastartuje den lépe než opečené klobásy se spoustou koření a paprikami.Ingredience:2 klobásy 1 velká žlutá paprika1 velká červená paprika3 stroužky česneku1 velká žlutá cibulerostlinný olej na smaženílžička sušeného nebo 3 snítky čerstvého tymiánulžička provensálských ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Rychlé a oblíbené jídlo – to je pizza, na které si lidé pochutnávají už od 18. století!Ingredience: na 8 porcíTěsto:● lžička soli● 2 lžíce olivového oleje● 500 g hladké mouky● lžička cukru● půl balení droždí● 250 ml vlažné vodyZáklad:● 100 g eidamu● balení sýra Niva● špetka ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Jednoduché sladké jídlo připravené z mouky a brambor buď milujete, nebo nenávidíte. Specifickou chuť jídlu propůjčuje také mák, kterým se šišky sypou. Potřebujete: ✿ 1 kg brambor✿ 220 g hladké mouky✿ 200 g mletého máku✿ 100 g moučkového cukru✿ strouhaný tvaroh✿ sádlo✿ přepuštěné ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Tento pokrm je oblíbený hlavně v Izraeli a Tunisku. Lidé si ho dávají ke snídani, ale i k večeři.Ingredience:3 lžíce rajčatového protlaku1 plechovka loupaných rajčat1 menší červená cibule3 vejce3 stroužky česneku1 lžička červené mleté papriky2 lžíce olivového oleje1 malá červená ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Lepší je dělat jich méně – pokud nejsou čerstvé, nejsou pak už tak dobré.Ingredience: na 20 kusů● 250 g brambor● cca 100 g sýra dle chuti (gouda, eidam)● 4 lžíce kukuřičného škrobu● sůl dle chuti● špetka drceného kmínu● špetka sušených bylinek● olej na smaženíPostup:Oloupané ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Oblíbená chuťovka pobaví zejména děti, tento způsob servírování však ocení i dospělí třeba k vínu.Ingredience: na 4 porce● 5 stroužků česneku● čtvrt hrnku petržele● olivový olej● bochník chleba● 3 lžíce másla● 200 g plátkového sýra● sůlPostup:Rozmixujte stroužky česneku, ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem. Potřebujete: ✿ 500 g brambor✿ 250 g kysaného zelí✿ 1 cibuli✿ 4 lžíce bramborového škrobu✿ 1 vejce✿ sůl, pepř✿ sádlo nebo olej 1. ...
Kdysi se říkávalo, že kdo bude jíst oukrop s česnekem, bude dlouho živ. Tahle jednoduchá ale přitom lahodná polévka funguje i jako známý „vyprošťovák“, když to náhodou přeženete s alkoholem. Potřebujete: ✿ 5–6 stroužků česneku✿ 3 brambory✿ 1,5 l vody✿ 1 lžíci sádla✿ majoránku✿ ...
Kdysi se říkávalo, že kdo bude jíst oukrop s česnekem, bude dlouho živ. Tahle jednoduchá ale přitom lahodná polévka funguje i jako známý „vyprošťovák“, když to náhodou přeženete s alkoholem. Potřebujete: ✿ 5–6 stroužků česneku✿ 3 brambory✿ 1,5 l vody✿ 1 lžíci sádla✿ majoránku✿ ...
Ještě předtím, než nanesete na těsto tvarohovou náplň, potřete ho džemem. Ingredience Na těsto 300 g hladké mouky 150 g změklého másla 1 vejce 100 g cukru 1 lžička nastrouhané citronové k
Zámek Kynžvart je vystavěn v kombinaci klasicismu a empíru a od roku 1828 v něm sídlilo muzeum, jedno z nejstarších v Čechách. Býval letním sídlem hraběte a diplomata poloviny 19. století Klemense Metternicha, a proto se v něm také odehrálo mnoho významných setkání evropských politiků. Navštívil ho ale například také básník Johann Wolfgang Goethe. Poté, co byl zestátněný zámek v roce
Sladkost, kterou budete muset připravovat každou neděli. Ingredience: ● 130 g sušenek (Lotus, Club nebo Bebe) ● 60 g másla ● 500 g mascarpone ● 200 g sýru Philadelphia ● 200 g vysokotučné smetany ● 120 g moučkového cukru ● 200 g borůvek (nebo jiného bobulového ovoce) Postup: Rozdrťte sušenky. Můžete je dát do igelitového sáčku a paličkou je nadrtit nebo vám pomůže kuchyňský robot. Nadrobno
Rezidence vznikla v rovníkovém Ekvádoru. Betonová stavba rozvržená do tvaru písmene T působí přes svou masivní konstrukci příjemně svěžím, elegantním a odlehčeným dojmem. Tři podlaží, tři obytná kř
Pražské Metro slaví 50 let a jako oslavu přinášíme vzpomínky pamětníků a dokumentů z firemních archivů – přehlídku zapomenutých příběhů. Zaměstnanci Metrostavu, respektive původního státního podniku V
Rituální vraždy a lidské oběti bohům jsou charakteristické pro mnohé kultury v pravěku. Ale lze na ně narazit i v moderní době. Tradice rituálních vražd je u některých kultů stále živá a neodradí ji a
Trénovat, trénovat, trénovat… To jsou tři nejdůležitější způsoby, jak si i do vysokého věku uchovat svěží mozek a perfektní paměť. A existují i další. Náš mozek má jednu unikátní vlastnost. Je plastický. Co to znamená? Nedávné studie jasně prokázaly, že se mozek vyvíjí i v dospělosti, a to prakticky až do posledního dne života. To bylo
Přesily se nezaleknou. V bitvě u slezské Lehnice 20 000 mongolských lučištníků na koních roku 1241 rozpráší třicetitisícové vojsko křesťanů. V Evropě diví kočovníci, kteří se přemísťují z místa na místo závratnou rychlostí, vyvolají paniku. Rychlí a nezávislí Proženou se celou Asií jako vítr. Denně mohou urazit až 160 kilometrů. Za takovou rychlost mongolští
I když se některé české „kriminálky“ doslova hemží sériovými vrahy, ve skutečnosti není řádění takových zabijáků v srdci Evropy nijak časté. A to se netýká jen České republiky, ale i Slovenska. Ovšem na jaře 2022 napíšou slovenští zástupci justice tečku v kauze, v níž sériový vrah skutečně figuruje. Jeho jméno je Miroslav Lehotský. Vztah se
Modrá, bílá, světlemodrá, tmavomodrá. Co je to za podivnou duhu? Na mysli máme nazar neboli oko zla. Prý jednoduchý návod na to, jak přežít veškerou závist a zlobu okolního světa! V modrých očích některé kultury vidí zlo. Například Turci, ale i Řekové. Když mezi ně, typicky hnědooké, přicházejí ze severní Evropy nositelé očí blankytných,
Byla jsem zamilovaná do pohledného spolužáka Lišky, který si mě nevšímal. Přesto jsem doufala, že se během pálení čarodějnic sblížíme. K čarodějnicím neboli třicátému dubnu se upínaly veškeré mé naděje. O té magické noci jsem věděla nemnoho, neboť jsme se o takových věcech ve škole neučili, ale babička říkávala, že je to noc zázraků. Filipojakubská nebo také Valpuržina
Už téměř 35 let představuje hodinářství Koscom synonymum pro spolehlivost a kvalitu v oblasti péče o hodinky, a to nejenom mechanické. S blížícími se oslavami výročí se vedení společnosti rozhodlo svo
V sekci premium najdete to nejlepší z našich časopisů.