Francouzská polévka Bujabajéza

Bujabéza je výborná rybí polévka, kterou si teď můžete natrénovat na příští Vánoce. Ve Francii je považovaná za delikatesu.  

Suroviny na 4 porce:

1 kg různých ryb (nejméně 2 druhy)

2 mrkve

2 rajčata

2 cibule

1 kousek celeru

1 bouquet garni

2 hřebíčky

½ l bílého vína

3 lžíce oleje

3 krajíčky bílého chleba

60 g másla

50 g ementálu

pár mušlí (není nutné)

sůl pepř

Postup:

1. Zeleninu i ryby očistíme, nakrájíme na kousky a osmahneme na rozehřátém oleji. Přidáme koření, sůl, pepř a 1 litr vody. Vaříme 1 hodinu (doléváme horkou vodu). Po 30 minutách můžeme přidat vyloupané mušle (slávky).

2. Bílý chléb rozkrájíme na malé trojúhelníčky, které osmažíme na másle dozlatova. Vyjmeme bouquet garni a mušle a zbytek rozmixujeme. Dochutíme a nalijeme na mušle a opečený chleba. Sýr nastrouháme a podáváme zvlášť.

3. Chceme-li, aby polévka aspoň vzdáleně připomínala bouillabaisse, potřeme osmažené topinky česnekem a přidáme trochu šafránu. Můžeme použít libovolné mořské ryby, hlavně malé druhy. Můžeme přidat i krabí maso nebo krevety. Podáváme s topinkou z bílého chleba.

Příprava: 105 minut

reklama
reklama

Komentáře