Můj čas na kafíčko

Jak předejít trombóze?

Je důležité dodržovat zdravý životní styl, nekouřit a hlídat si váhu.

Trápí vás bolestivá místa a otoky na rukách a na nohách? Někdy i bolest na hrudi a zhoršené dýchání? Trombóza a následně embolie vás může pěkně potrápit. Poradíme vám, jak se onemocnění bránit. 

Co přesně je žilní trombóza?

Je to stav, způsobený ucpáním žilního řečiště krevní sraženinou. Tato sraženina se nazývá trombus a vzniká z mnoha příčin. Žíla může být ucpána jen z části, nebo úplně.Krev místem nemůže proudit, a tak si hledá cestu jinudy, při postižení hlubokých žilních systémů většinou přes povrchové žíly. Hluboká žilní trombóza vzniká nejčastěji v nohách, ale může se objevit i na pažích, nebo v hrudní, pánevní a břišní oblasti.

Příznaky trombózy:

Při zánětu povrchových žil postižené místo a jeho okolí zarudne a bývá na dotek bolestivé. Změna barvy kůže a případná zatvrdlina často přetrvávají dlouho po vyléčení zánětu.Při hluboké žilní trombóze se objevuje otok, který je hlavním příznakem tohoto onemocnění. Při postižení povrchových cév otok nebývá! Mění se barva a zvyšuje se teplota končetiny pod postiženým místem. Toto onemocnění také velmi bolí.

Příčiny vzniku trombózy

Zvýšená srážlivost krve – může být zděděná, nebo ji získaná vlivem životního stylu, kouření, poškození stěny žil – následkem operace, či vpichů jehly, nebo po úrazu. Zhoubným faktorem jsou i látky obsažené v cigaretovém kouři, zpomalení průtoku krve v žilách v důsledku dlouhodobého sezení, či ležení, ale i otok okolní tkáně, nebo vznikající nádor, který žílu utlačuje.

Embolie

K nejnebezpečnějším komplikacím trombózy je embolie, kdy se v ucpané cévě odtrhne kousek sraženiny (trombu) a tento tzv.vmetek, doputuje žilním řečištěm až do některé z plicních cév, kterou částečně nebo úplně ucpe. Plicní embolie se může rozvíjet pozvolna, nebo může mít rychlou formu. Nejčastěji se projevuje bolestí na hrudi a dušností. Akutní záchvat končí u většiny postižených smrtí.

Prevence žilní trombózy

Pokud chcete toto riziko snížit na minimum, je důležité vědět, že látky v cigaretovém kouři poškozují cévní stěnu. Proces srážení krve mohou nastartovat velké chirurgické výkony, úrazy, či různá krevní a nádorová onemocnění, ale i hormonální antikoncepce. Také zpomalení krevního toku může mít na svědomí dlouhé stání, sezení či ležení, nebo i fixace končetiny při zlomenině. Více ohroženi žilní trombózou jsou lidé, kteří trpí křečovými žilami, lidé obézní, starší 60 let, nebo těhotné ženy.

Léčba a následky

Žilní trombóza se zpočátku léčí podáváním protisrážlivé látky (heparinu) přímo do žíly, kde brání vzniku dalších sraženin, a také odloupnutí trombu a jeho vyplavení do plicního řečiště.Dále je nutný klid na lůžku. Po několika dnech se přechází na ústní podávání protisrážlivých léků (např. warfarinu) a postižený rehabilituje. Tato léčba pak může být několikaměsíční, nebo celoživotní. Po prodělané plicní embolii se často trvale snižuje výkonnost plic a zvyšuje zatížení srdce. Prevence je tedy opravdu velmi důležitá..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden