Moje sladké tajemství

Láska na první pohled! Existuje?

Skutečně láska na první pohled existuje a může z ní vzniknout trvalý vztah? Nebo je to jen výmysl nevyléčitelných romantiků? A co tohle citové šílenství vlastně způsobuje? Může za to jen chemie?

Nebo naše ego?

Bez lásky na první pohled by se spisovatelé neobešli. V románech to vždy probíhá asi takhle: Jdete po ulici, pláži, nebo sedíte v restauraci a najednou se objeví on s velkým O. Vaše pohledy se setkají a v tu chvíli víte, že jste si souzeni a že s ním strávíte zbytek života.

On to má samozřejmě úplně stejně. Jakmile se spolu začnete bavit, vaše osobnosti, duše a osudy do sebe ihned zapadnou…

Tak stop! Je tohle vůbec možné?

Do jaké míry jde jen o romanticky výmysl? Ze sta žen má zkušenost s láskou na první pohled, která přerostla ve vztah, pět žen. Je to hodně nebo málo? Právě láska na první pohled prý proběhla například mezi Carlou Bruni a bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Bývalá topmodelka řekla, že stačil jediný pohled a pocítila vášeň, jakou nikdy předtím nezažila. Po devíti týdnech se brali.

Láska za 0,2 sekundy

K tomu, abyste pocítili lásku na první pohled, stačí pouhých 0,2 sekundy očního kontaktu.

Během této doby dojde k dramatickému vzestupu hladiny dopaminu, oxytocinu, adrenalinu, vasopressinu a dalším chemickým procesům v mozku. Výsledkem toho je pocit euforie, který známe pod jménem láska. Podílí se na ní dvanáct oblastí mozku a z hlediska chemického složení je podobná pocitům po požití kokainu.

Je to jako užití kokainu

Větší pravděpodobnost zažít lásku na první pohled, máte v mladším věku. Pocit, že se na někoho podíváte a víte, že je ten pravý, má vysvětlení. Podle vědců je láska na první pohled vlastně bleskové vyhodnocení fyzických rysů.

Podvědomě tak zhodnotíme, kdo je s námi geneticky kompatibilní. Muži se na první pohled zamilovávají častěji než ženy. Je to kvůli jejich větší vnímavosti k vizuálním podnětům..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden