Proč je dobré jíst červené maso?

Nejen ryby a drůbež jsou pro prospěšné. Získejte také sílu z červeného masa. Většina z nás si nedokáže představit, že by se měla vzdát masa a masových jídel. Maso je základní potravinou, ale mnoho lidí přitom hřeší a konzumují ho více, než je zdrávo. A jak jste na tom vy?

Týká se to hlavně masa červeného, tedy vepřového, hovězího, skopového, telecího a jehněčího, nebo také kachního a husího. Červené maso obsahuje v průměru 20–24 g bílkovin na 100 g (v syrovém stavu) a téměř všechny bílkoviny obsažené v něm jsou plnohodnotné, to znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Bílkoviny jsou základními stavebními kameny organismu, jsou součástí svalové bílkoviny, ale také enzymů, hormonů a protilátek.

Co obsahuje?

Maso obecně obsahuje 55–75 % vody, 15–25 % bílkovin a až 35 % tuků. Obsah sacharidů je zanedbatelný. Tučnější maso má obvykle nižší obsah vody než maso libové. Červené maso obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny, je také skvělým zdrojem minerálů, a to hlavně zinku a železa (které často chybí vegetariánům či veganům). Nejdůležitější ze všech vitamínů, které maso obsahuje, je vitamín B12.

Proč jíst červené maso

Ačkoliv je červené maso v mnoha ohledech výživově velmi vhodné, je třeba si dát pozor na jeho tučnější druhy. Jejich tuk totiž nemá tak výhodné složení a měli bychom ho v naší stravě omezovat. Vysoký příjem tuku je jedním z rizikových faktorů vzniku kardiovaskulárních onemocnění, obezity a některých typů rakoviny. Každopádně ale červené maso může být součástí i redukčního jídelníčku. Ten by měl být v každém případě pestrý a vyvážený. Konzumovat bychom tedy měli hlavně maso libové. Nejméně tučné je telecí a divočina, zatímco vepřové obsahuje méně bílkovin a více tuku. I proto je pro organismus hůře stravitelné. Při přípravě masa je vhodné přebytečný tuk odstranit. .

reklama
reklama

Komentáře