Moje sladké tajemství

Kulajda se zastřeným vejcem

Suroviny:


  • 2 lžíce sádla a mouky

  • 1 l vody

  • sůl a mletý pepř

  • 6 brambor

  • 1-2 hrsti čerstvých hub

  • 2 lžíce másla

  • 1 lžička kmínu

  • 100 ml octa

  • 4 vejce

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 2 lžíce cukru dle chuti

  • 3 lžíce nasekaného kopru


Postup: V hrnci rozehřejeme sádlo, vmícháme mouku a opékáme ji dorůžova. Na hladkou kaši nalijeme vodu, osolíme a opepříme. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky, nové brambory nemusíme ani loupat. Vložíme je do vody a necháme vařit.

Mezitím očistíme a nakrájíme houby na plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a opékáme houby zhruba 5 minut.

Nesolíme je, pustily by vodu a začaly by se dusit. Vsypeme je do polévky, přidáme kmín a vaříme, až brambory a houby změknou.

Mezitím v jiném hrnci uvaříme zhruba 500 ml vody, vlijeme do ní 2 lžíce octa a pomocí nože utvoříme uprostřed vír. Rozklepneme do něj vejce a pomocí lžíce přetáhneme bílek přes žloutek, pokud se rozbíhá, a vaříme zhruba 1 minutu. Hrnec odstavíme a necháme ještě asi 3 minuty dojít, tuhý bílek krásně ukryje tekutý žloutek.

Vyjmeme vejce, necháme okapat a položíme do talíře. Každé vejce je třeba uvařit samostatně.  Do hotové polévky vmícháme smetanu ke šlehání, podle chuti přidáme ocet a cukr, to celé povaříme 2 minuty a přidáme nakrájený kopr.

Polévku na talíři přelijeme přes ztracené vejce a podáváme ještě teplé..

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden