Dušené zaječí stehno na víně s noky

Suroviny na 4 porce:

4 zaječí stehna

½ celeru

1 petržel

3 mrkve

1 cibule

nové koření

bobkový list

sůl

pepř

jalovec

2–3 lžíce povidel

1 l kvalitního suchého červeného vína

1 malý rajský protlak

slunečnicový olej

Postup:
Na rozpáleném tuku dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu s cibulí, divokým kořením a trochou soli. V jiném hrnci dohněda orestujeme osolená a opepřená zaječí stehna. K orestovanému masu přidáme opečenou zeleninu, povidla a protlak, dál restujeme asi 4 minuty, ale dáváme pozor, aby se protlak nepřipálil. Přilijeme červené víno a počkáme, než se z něj vyvaří alkohol, poté maso dusíme pod pokličkou doměkka, v případě potřeby dál podléváme maso vínem, ne vodou. Pokud je nutné nastavit víno, použijeme vývar, ale maximálně 0,2 l na 1 l vína, jinak bude omáčka světlá.

Extra tip: doporučujeme podávat s domácími rajčatovo–bramborovými noky, nebo celerovo–bramborovým pyré (klasická kaše z vařených brambor a celeru).

reklama
reklama