Můj čas na kafíčko

Největší mýty o holení chloupků. Nevěřte jim!

Holení žiletkou je jedním z nejrychlejších a nejčastějších způsobů, jak se zbavit nelichotivých chloupků. Přesto je kolem toho mnoho smyšlenek. To stejné se týká i epilace. Myslíte si například, že čím častěji se holíte, tak tím silnější a tvrdší chloupky budete mít? Řekneme vám pravdu!

Zbavování se chloupků je velké téma nejen u žen, přesto se kolem něj objevuje hodně polopravd a neověřených zpráv. Jaká je pravda? Co růst chlupů ovlivňuje, jaký typ depilace je nejúčinnější a jaká denní doba je pro holení nejlepší? Vše vám vysvětlíme.

1. mýtus

Po každé depilaci chloupky zesílí?

Jedním z nejčastějších tvrzení je, že po klasické depilaci žiletkou nebo depilačním krémem vám chlupy zesílí a ztvrdnou. To je však lež jako věž. Barva chlupů je totiž dána geneticky, takže se nemění ani v závislosti na způsobu jejich odstraňování.

Podobné je to se silou růstu. Chloupky po holení kolikrát vypadají silnější, ale to je způsobené tím, že jsou seříznuté v jejich širší části těsně u povrchu kůže.Pravdou je, že když vám více pracují hormony, například v pubertě či v těhotenství, mohou chloupky výrazně ztmavnout.

2. mýtus

Po holení rostou více?

Počet vlasových cibulek, ze kterých chloupky rostou, se nemění. Takže vám nebude růst více chloupků ani při holení několikrát za den. Při epilaci ale může být matoucí, že když se změní síla chloupku sílí. Pak se zdá, že je jich víc.

3. mýtus

Holení proti růstu chlupu je účinnější?

Není důležité, jestli se holíte proti směru, nebo po směru růstu chloupků. Pokud se holíte proti směru, můžete si tím podráždit pokožku. Obzvlášť ženám s citlivou pletí se doporučuje druhá varianta. Holení proti směru růstu je jednodušší a přirozenější. Nikdy ale nezapomeňte použít pěnu nebo gel, aby došlo k ochraně pokožky a očištění chlupu, který se pak lépe holí.

4. mýtus

Rostou po epilaci chloupky?

Epilace se rozděluje na dočasnou –kam patří všechny druhy strojků na vytrhávání chloupků i s kořínky, pinzety, vosky a pasty –, a na trvalou. Ta se provádí lasery, intenzivním pulzním světlem, elektrokoagulací jehlou nebo ultrazvukovou epilací. Po několika opakováních se růst chloupků výrazně sníží, ale nefunguje to tak, že by zmizí hned po první aplikaci.

5. mýtus

Je lepší, když se holíte večer a ne ráno?

Často slyšíme nebo čteme, že nejlepší je holit se večer. Pokud ale chcete mít jistotu, že budete mít krásně oholené nohy a třísla bez zarudlých pupínků, vyhraďte si na tuto proceduru čas spíše po ránu. Na konci dne je kůže mnohem citlivější a riziko podráždění a poranění je také vyšší. Naopak ráno je pokožka svěží, a tak i lépe připravená na úpravy.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Štítky:

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden